Ostalo

Studija povezuje san i rizik za multiplu sklerozu

Objavljeno 27.01.2023.

HealthDay

Tinejdžerima kojima kronično nedostaje kvalitetnog sna prijeti veći rizik obolijevanja od multiple skleroze u odrasloj dobi, sugerira istraživanje provedeno u Švedskoj.
Studija povezuje san i rizik za multiplu sklerozu
 

Znanstvenici s Karolinska Institutet u Stockholmu su objavili kako kod tinejdžera s najizraženijim pomanjkanjem kvalietnog sna povećanje rizika za multiplu sklerozu u odrasloj dobi može iznositi i 50%.

Poteškoće sa snom poput nesanice ili narkolepsije su u prosjeku češće kod osoba s multiplom sklerozom, pišu istraživači u Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Novi nalazi su dobiveni na uzorku od 2100 pacijenata s dijagnozom multiple skleroze i 3200 zdravih osoba iz kontrolne skupine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.