Ostalo

Nastavak "Lova na Tihog ubojicu"

Objavljeno 21.03.2023.

Hrvatska liga za hipertenziju

U organizaciji Hrvatske lige za hipertenziju je proteklog vikenda održana javnozdravstvena akcija "Lov na Tihog ubojicu" čiji je cilj osvijestiti građane o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka, kao i mogućnostima njegove prevencije.
Nastavak "Lova na Tihog ubojicu"
 

Povišen krvni tlak poznat je i kao "svjetski ubojica broj jedan" jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost.

Iako je broj oboljelih od hipertenzije u Hrvatskoj visok, mnogi građani ne znaju da boluju s obzirom na to da ona nema simptome.

Prije 15 godina udio oboljelih iznosio je 37%, a danas iznosi oko 45%.

Brojke pokazuju da tako svaki drugi odrasli stanovnik ima vrijednosti krvnoga tlaka veće od 140/90 mmHg.

Na akciji je pregledano 530 građana te im je izmjerena vrijednost krvnog tlaka.

Cilj akcije je povećanje svijesti o potrebi kontrole te su u akciji u obzir uzeti i drugi čimbenici koji pridonose riziku - tjelesna masa, opseg struka, šećer i kolesterol u krvi.

Posebnim kalkulatorom je izračunat ukupni kardiovaskularni rizik.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.