Ostalo

Epidemije Marburg virusne bolesti u Africi

Objavljeno 27.03.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila kako su evidentirani slučajevi Marburg virusne bolesti u Ekvatorskoj Gvineji i Tanzaniji.
Epidemije Marburg virusne bolesti u Africi
 

Kumulativni broj slučajeva Marburg virusne bolesti (MVD) u Ekvatorskoj Gvineji je 21, uključujući 9 potvrđenih i 12 vjerojatnih.

Od 21 slučaja, 20 oboljelih je umrlo.

Epidemija Marburg virusne bolesti je zabilježena i na sjeverozapadu Tanzanije. Potvrđeno je ukupno 8 slučajeva, a uzorci su testirani i potvrđeni u Nacionalnom laboratoriju za javno zdravstvo u Tanzaniji.

Pet oboljelih je umrlo, a ostala tri potvrđena slučaja nalaze se na liječenju u medicinskim centrima u Tanzaniji.

Pod zdravstvenim nadzorom je 161 kontakata oboljelih.

Ovo je prva zabilježena epidemija Marburg virusne bolesti u Tanzaniji. Stanovništvo pogođene regije je vrlo mobilno, što stvara rizik od prekograničnog širenja. Epidemije ove bolesti već su prijavljene u Ugandi u susjednim regijama trenutačno zahvaćenog područja u Tanzaniji, koje je udaljeno, nije gusto naseljeno i ne posjećuju ga turisti.

Marburg virusna bolest poznata kao Marburška hemoragijska groznica, koju uzrokuje Marburg virus (MARV) teška je bolest u ljudi, sa smrtnosti do 88%.

Radi se o neuobičajenoj bolesti koja ima potencijal izazvati epidemije sa značajnom smrtnosti.

Sve zabilježene epidemije potječu iz Afrike.

Prvi put je otkrivena 1967., od kada je prijavljeno približno 600 slučajeva u epidemijama u Angoli, Demokratskoj Republici Kongo, Gani, Gvineji, Ekvatorskoj Gvineji, Keniji, Južnoj Africi i Ugandi.

Najvjerojatniji put unosa virusa u EU bio bi putem zaraženih putnika, trenutno je malo vjerojatno da će se dogoditi.

Ako se slučaj ipak uveze, vjerojatnost širenja virusa unutar EU smatra se vrlo niskom.

Izravan kontakt s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih ljudi ili neizravan kontakt s kontaminiranim površinama i materijalima poput odjeće, posteljine i medicinske opreme treba izbjegavati.

Preporučljivo je izbjegavati staništa koja bi mogla biti naseljena šišmišima, poput špilja ili rudnika u područjima/zemljama u kojima je prijavljena Marburg virusna bolest, kao i svaki oblik bliskog kontakta sa živim ili mrtvim divljim životinjama, uključujući majmune, šumske antilope, glodavce i šišmiše, te manipulacija ili konzumacija bilo koje vrste mesa divljih životinja.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.