Muško zdravlje

Zahtjev za uvođenje probira na rak prostate

Objavljeno 31.03.2023.

Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate

Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate uputilo je apel za što hitnijim uvođenjem nacionalnog probira na rak prostate, najčešćeg oblika raka u muškaraca u Hrvatskoj.
Zahtjev za uvođenje probira na rak prostate
 

Od raka prostate godišnje u Hrvatskoj umre oko 800 muškaraca.

Rak prostate je zadnjih godina postao najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj (od 2016. je preskočio rak pluća po učestalosti) i drugi je uzrok smrti od raka kod muškaraca.

Po podacima Registra za rak iz 2020. godine, od raka prostate oboljelo je 2299 osoba, umrlo 785 bolesnika, a procjenjuje se da gotovo 600 slučajeva svake godine ostane neotkriveno.

Rak prostate najčešći je kod muškaraca iznad 50 godina, a zbog izostanka simptoma teško se otkriva u ranoj fazi.

Preventivni pregledi su najučinkovitiji za rano otkrivanje bolesti, pa u kombinaciji s dostupnim modernim terapijama mogu značajno produljiti život.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.