Mladi

Dostupnost cigareta mladima

Objavljeno 23.05.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (ESPAD) međunarodno je istraživanje, koje se od 1995. godine svake četiri godine provodi među 15-16 godišnjacima u zemljama Europe, uključujući i Hrvatsku.
Dostupnost cigareta mladima
 

Cigarete su prema navedenom istraživanju po dostupnosti odmah iza alkohola - 60% adoelscenata u Europi je izjavilo kako su im cigarete prilično ili vrlo lako dostupne.

U podacima za Hrvatsku se bilježi pad prevalencije pušenja u životu, od 2011. do 2019. godine (sa 70% na 54%).

Prevalencija pušenja adolescenata u Hrvatskoj i dalje je viša u odnosu na ESPAD prosjek.

Hrvatska je među zemljama s najvećom prevalencijom svakodnevnog pušenja adolescenata u posljednjih 30 dana (19%) te se nalazi na drugom mjestu ljestvice ESPAD zemalja.

Na isto upozoravaju i rezultati Međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika (HBSC) iz 2022. godine, koji ukazuju da je Hrvatska na visokom mjestu u prevalenciji pušenja učenika.

Posljednjih nekoliko godina uporaba e-cigareta postaje sve prisutnija, kako kod odraslih, tako i kod mlađe populacije.

Uporaba e-cigareta se prikazuje kao manje štetan način uporabe nikotina, ali i dalje izaziva ovisnost.

Novi podaci otkrivaju visoku prevalenciju pušenja e-cigareta među adolescentima, u Europi - 40% za životnu prevalenciju i 14% za u posljednjih mjesec dana.

Trend uporabe e-cigareta sve je prisutniji i kod mladih u Hrvatskoj.

Tako je e-cigarete u životu konzumiralo 17% učenika (više mladići nego djevojke).

U posljednjih 12 mjeseci udio učenika koji su koristili e-cigarete iznosi 15%, dok je 13% učenika to činilo u posljednjih 30 dana.

Važnu ulogu u borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života ima i program "Škole nepušenja".

Program se provodi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojega se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti.

Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci tijekom odvikavanja od pušenja.

Škola nepušenja provodi se kontinuirano tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, Mirogojska cesta 16.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.