Ostalo

Utjecaj pandemije na zdravlje i navike djece u Hrvatskoj

Objavljeno 25.05.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Pandemija COVID-19 te popratne restriktivne protupandemijske mjere utjecale su na našu prehranu, obrasce tjelesne aktivnosti, vrijeme provedeno pred ekranima i mnoge druge svakodnevne navike usko povezane sa zdravljem.
Utjecaj pandemije na zdravlje i navike djece u Hrvatskoj
 

Novi podaci Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju pozitivne i negativne utjecaje pandemije na djecu školske dobi u Hrvatskoj i 12 drugih zemalja Europske regije koje su sudjelovale u istraživanju.

Približno 15% obitelji tijekom pandemije počelo je češće kuhati i pripremati obroke kod kuće, što im je omogućilo da imaju veću kontrolu nad sastojcima.

Hrana kuhana kod kuće obično sadrži manje trans masti, šećera i soli u usporedbi s "gotovim" obrocima iz supermarketa ili jelima naručenim putem dostavnih servisa.

Zato je kuhanje kod kuće dobar način za smanjenje rizika od kroničnih nezaraznih bolesti (KNB) povezanih s prehranom, poput kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2 i određenih vrsta raka.

Svaki deseti roditelj izvijestio je da je dijete tijekom pandemije počelo konzumirati više slatkih grickalica, poput slatkiša, kolača, sladoleda i peciva.

Povećani unos šećera povezan je s povećanim rizikom za debljinu - stanjem koje je doseglo epidemijske razmjere u Hrvatskoj.

Danas 1 od 3 djece u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom, što ih dovodi u rizik za razvoj KNB u odrasloj dobi.

Restrikcije nametnute tijekom pandemije COVID-19 uvelike su smanjile mogućnosti za tjelesnu aktivnost i igru na otvorenom u djece.

Preko 30% djece u Hrvatskoj bilo je manje tjelesno aktivno tijekom ovog razdoblja, zbog čega su izostali pozitivni učinci na zdravlje koje uobičajeno imaju aktivnosti kao što su bicikliranje, igranje nogometa ili trčanje u parku.

Dodatno, tijekom razdoblja zatvaranja, oko 40% djece provelo je više vremena gledajući televiziju, igrajući video igre ili koristeći društvene mreže čime se povećalo vrijeme provedeno sjedilački, a samim time i rizik za nastanak prekomjerne tjelesne mase i debljine.

Uz to, tako se povećala i izloženost djece oglašavanju hrane i pića s visokim udjelom soli, šećera i masti putem digitalnih medija.

Podaci također ukazuju na negativne učinke koje je COVID-19 imao na kvalitetu života djece, što potencijalno može imati dugoročni utjecaj na mentalno zdravlje djece.

Tako je primjerice preko 40% roditelja izjavilo kako su im se tijekom pandemije djeca manje zabavljala s prijateljima nego uobičajeno, a preko 30% roditelja izjavilo je da im se dijete osjećalo manje dobro i u formi.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.