Mladi

Pilot-projekt unaprjeđenja mentalnog zdravlja

Objavljeno 25.05.2023.

Ministarstvo zdravstva

Iz Ministarstva zdravstva je najavljeno kako će uskoro početi reforme usmjerene na aktiviranje odjela za mentalno zdravlje.
Pilot-projekt unaprjeđenja mentalnog zdravlja
 

Slijedom reformskih mjera vezanih za aktiviranje dispanzera za mentalno zdravlje na razini primarne zdravstvene zaštite kao i mobilnih psihijatrijskih timova, Ministarstvo zdravstva razgovara o pilot-projektu unaprjeđenja mentalnog zdravlja s Domovima zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

U tijeku je osnivanje Radne skupine i ostali operativni koraci kako bi se pokrenuo pilot-projekt i uspostavio temelj za provedbu reformskih koraka u području mentalnog zdravlja na nacionalnoj razini.

Procjene ukazuju na porast tjeskobnih i depresivnih poremećaja za više od 25% tijekom prve godine pandemije.

U isto vrijeme, usluge mentalnog zdravlja ozbiljno su poremećene, a razlike u liječenju mentalnih poremećaja između bogatih i siromašnih dodatno su se povećale.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u posljednjem izvješću o mentalnim poremećajima za 2020. objavio je da su mentalni poremećaji na devetom mjestu u ukupnom broju hospitalizacija, s udjelom od 6%.

U ambulante primarne zdravstvene zaštite s mentalnim se teškoćama 2020. godine javilo više od milijun osoba, svaka druga u dobi od 20. do 64. godine života.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.