Mladi

Novi pristup mentalnom zdravlju u EU

Objavljeno 12.06.2023.

Europska komisija

Europska komisija je prošlog tjedna predložila novi sveobuhvatni pristup mentalnom zdravlju kako bi bio u istom rangu s fizičkim zdravljem.
Novi pristup mentalnom zdravlju u EU
 

Predloženo je da se u ovu svrhu izdvoji 1,23 milijarda eura.

Prije pandemije koronavirusa je svaka šesta osoba u EU bila pogođena problemima s mentalnim zdravljem, a situacija se s pandemijom dodatno pogoršala.

Europska komisija naglašava kako je cijena nedjelovanja vrlo visoka te iznosi 600 milijardi eura godišnje.

Sjelovanje EU u području mentalnog zdravlja će se fokusirati na tri cilja: odgovarajuću i učinkovitu prevenciju, pristup visokokvalitetnoj i cjenovno pristupačnoj zdravstvenoj skrbi i liječenju u području mentalnog zdravlja te reintegraciju u društvo nakon oporavka.

Novi pristup mentalnom zdravlju predviđa više mjera i inicijativa poput prevencije i ranog otkrivanja, među ostalim putem Europske inicijative za sprječavanje depresije i samoubojstva, Europskog kodeksa za mentalno zdravlje i pojačanih istraživanja o zdravlju mozga.

Također se predviđaju mjere za zaštitu djece i mladih tijekom najranjivijih i formativnih godina.

Mjere uključuju mrežu za mentalno zdravlje djece i mladih, skup alata za prevenciju kod djece usmjerenih na ključne zdravstvene odrednice mentalnog i fizičkog zdravlja te bolju zaštitu na internetu i na društvenim mrežama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.