Majka i dijete

Mogućnost prevencije smrti milijuna novorođenčadi

Objavljeno 20.06.2023.

Yahoo News

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Lancet pokazuju kako bi opća dostupnost jednostavnih i jeftinih zdravstvenih mjera u zemljama u razvoju svake godine spriječila više od milijun smrti novorođenčadi.
Mogućnost prevencije smrti milijuna novorođenčadi
 

Procjenjuje se da se četvrtina beba u svijetu rađa prerano ili s premalom porođajnom masom.

Znanstvenici ističu da bi ženama trebalo osigurati pristup energetskim suplementima, mikronutrijentima i proteinima, zajamčiti im da mogu dobiti dobiju manje doze acetilsalicilne kiseline, kao i hormona progesterona, te ih educirati o štetnosti pušenja i zajamčiti im dostupnost lijekova protiv malarije, sifilisa i bakterija u urinu.

Kad bi svim trudnicama bili dostupni steroidi, koji im se daju zbog simptoma prijetećeg prijevremenog porođaja, a liječnici u siromašnim zemljama ne bi odmah stezali pupčanu vrpcu, spriječila bi se smrt više od 475.000 novorođenih beba.

Primjena ovakvih mjera stajala oko 1,1 milijardu dolara.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.