Majka i dijete

Mogućnost prevencije smrti milijuna novorođenčadi

Objavljeno 20.06.2023.

Yahoo News

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Lancet pokazuju kako bi opća dostupnost jednostavnih i jeftinih zdravstvenih mjera u zemljama u razvoju svake godine spriječila više od milijun smrti novorođenčadi.
Mogućnost prevencije smrti milijuna novorođenčadi
 

Procjenjuje se da se četvrtina beba u svijetu rađa prerano ili s premalom porođajnom masom.

Znanstvenici ističu da bi ženama trebalo osigurati pristup energetskim suplementima, mikronutrijentima i proteinima, zajamčiti im da mogu dobiti dobiju manje doze acetilsalicilne kiseline, kao i hormona progesterona, te ih educirati o štetnosti pušenja i zajamčiti im dostupnost lijekova protiv malarije, sifilisa i bakterija u urinu.

Kad bi svim trudnicama bili dostupni steroidi, koji im se daju zbog simptoma prijetećeg prijevremenog porođaja, a liječnici u siromašnim zemljama ne bi odmah stezali pupčanu vrpcu, spriječila bi se smrt više od 475.000 novorođenih beba.

Primjena ovakvih mjera stajala oko 1,1 milijardu dolara.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.