Mladi

Međunarodni dan mladih, 12. kolovoza

Objavljeno 11.08.2023.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Još 1999. godine je Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila preporuku World Conference of Ministers of Youth da se 12. kolovoza proglasi Međunarodnim danom mladih.
Međunarodni dan mladih, 12. kolovoza
 

Geslo ovogodišnjeg međunarodnog dana mladih glasi: Green skills za mlade prema održivom svijetu.

U tom geslu jasno se naglašava važnost održivosti u današnjem modernom i globaliziranom svijetu.

Ujedinjeni narodi su u Agendi za održivi razvoj do 2030. godine sa 17 ciljeva (engl. Sustainable Development Goals) jasno prikazali sliku svijeta koja odražava važnost ljudskih prava i vrijednosti.

Svi ti ciljevi važni su i za mlade, a oni su redom: svijet bez siromaštva, svijet bez gladi, zdravlje i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, ravnopravnost spolova, čista voda i sanitarni uvjeti, pristupačna i čista energija, dostojanstven rad i gospodarski rast, industrija, inovacije i infrastruktura, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna potrošnja i proizvodnja, odgovor na klimatske promjene, očuvanje vodenog svijeta, očuvanje života na zemlji, mir, pravda i snažne institucije te partnerstvom do ciljeva.

Petinu svjetske populacije čine mladi u dobi od 14 do 24 godine, a od 85 do 90% mladih živi u zemljama s niskim prihodima.

Oko 20% mladih (na globalnoj razini) svake godine doživljava poteškoće s mentalnim zdravljem.

Mladi ljudi su u većem riziku od niza poteškoća mentalnog zdravlja dok se nalaze u tranziciji iz djetinjstva u odraslu dob.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.