Muško zdravlje

Tjelesna aktivnost za manji rizik obolijevanja od raka

Objavljeno 27.08.2023.

Yahoo News

Rezultati istraživanja objavljeni u British Journal of Sports Medicine pokazuju kako muškarci koji trče, plivaju ili bicikliraju mogu smanjiti rizik obolijevanja od niza tipova raka.
Tjelesna aktivnost za manji rizik obolijevanja od raka
 

Švedski znanstvenici su na temelju podataka za više od milijun muškaraca utvrdili kako je dobra kardiorespiratorna kondicija povezana s daleko manjim rizikom za rak glave i vrata (19%), želuca (21%), gušterače (12%), jetre (40%), crijeva (18%), rektuma (5%), bubrega (20%), pluća (42%) i jednjaka (39%).

Kardiorespiratorna kondicija odnosi se na sposobnost osobe da radi aerobne vježbe, poput trčanja, vožnje biciklom i plivanja kroz dulje razdoblje.

Sudionici istraživanja su na početku promatranog razdoblja bili mlade odrasle dobi, a praćeni su u prosjeku nekoliko desetljeća.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.