Ostalo

Više slučajeva raka kod mlađih od 50 godina

Objavljeno 08.09.2023.

Yahoo News

Škotski i kineski znanstvenici su proveli istraživanje koje pokazuje da je između 1990. i 2019. godine broj novih slučajeva raka kod osoba mlađih od 50 godina povećan za 79%.
Više slučajeva raka kod mlađih od 50 godina
 

Najviše stope bilježe Sjeverna Amerika, Australazija i Zapadna Europa.

U istom periodu je smrtnost od raka porasla za gotovo 28%.

Istraživači sa sveučilišta u Edinburghu i Zhejiangu vjeuju kako su ključni čimbenici koji doprinose ovakvom povećanju primarno pretilost, konzumacija alkohola te prehrana s visokim udjelom mesa i soli.

U studiji su analizirani podaci za 29 tipova raka prikupljeni u više od 200 zemalja, a rezultate je objavio stručni časopis BMJ Oncology.

2019. godine je među osobama mlađima od 50 godina postavljeno 3,26 milijuna novih dijagnoza raka.

Bilježi se 13,7 slučajeva raka dojke na 100.000 ljudi, a u najvećem porastu su slučajevi raka dušnika i prostate s 2,28% i 2,23% godišnje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.