Ostalo

Kako mlada osoba može doživjeti iznenadnu srčanu smrt?

Objavljeno 11.09.2023.

Specijalna bolnica Sv. Katarina

U novom radu hrvatskih istraživača se predlaže novi integrirani koncept dijagnostike i liječenja ugradnjom kardioverter-defibrilatora (ICD), koji se aktivira u slučaj nastanka maligne aritmije.
Kako mlada osoba može doživjeti iznenadnu srčanu smrt?
 

Tim liječnika i znanstvenika Specijalne bolnice Sv. Katarina (prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. Petar Brlek, dr. Eduard Stjepan Pavelić, doc. dr. sc. Andrea Skelin), u suradnji s kolegama iz Kliničke bolnice Dubrava (prof. dr. sc. Šime Manola, dr. sc. Nikola Pavlović i dr.sc. Jasmina Ćatić) i jednim od vodećih svjetskih kardiologa, profesorom Josephom Brugadom (po kojemu je Brugada sindrom i nazvan), je objavio rezultate novog koncepta prevencije iznenadne srčane smrti.

Rad je objavljen u uglednom kardiološkom časopisu Frontiers in Cardiovascular Medicine.

Velik broj iznenadnih smrti u ranoj životnoj dobi, u obitelji pacijenta kao i postojećih kardioloških problema, potaknuo je liječnike da provedu detaljnu genetičku analizu i utvrde postojanje mutacija na genima povezanim s pojavnošću iznenadne srčane smrti.

U radu se analiziraju 294 gena povezana sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti, uključujući i Brugada sindrom te ostale klinički relevantne analize kao i ugradnja implantacijskog kardioverter-defibrilatora.

U radu se predlaže novi integrirani koncept dijagnostike i liječenja koji se temelji na načelima personalizirane medicine.

Koncept uključuje sekvenciranje sljedeće generacije te kao posljedično liječenje nakon otkrića postojanja patogene varijante unutar SCN5A gena (svojstvene Brugada sindromu) liječenje pacijenata ugradnjom kardioverter-defibrilatora (ICD), koji se aktivira u slučaj nastanka maligne aritmije.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.