Ostalo

Rezultati projekta "Živjeti zdravo"

Objavljeno 12.09.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana, u nedjelju je proveden završni događaja projekta "Živjeti zdravo".
Rezultati projekta "Živjeti zdravo"
 

Voditeljica projekta prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović istaknula je logističko osiguranje svih škola za provedbu tjelesne kulture kao jedan od njegovih najvećih uspjeha.

U školskoj godini 2014./2015. u Republici Hrvatskoj djelovalo je 2055 osnovnih škola, od čega 860 matičnih i 1195 područnih.

Od 860 matičnih osnovnih škola njih 120 nije imalo sportsku dvoranu, dok od 1195 područnih njih 1000.

Kroz projektnu aktivnost "Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece" 1120 osnovnih matičnih škola je dobilo kineziološki skup pomagala, što čini udio od 55%.

Također, održano je 8 edukacija na kojima su sudjelovala 183 školska tima matičnih osnovnih škola, čije su područne škole uključene u projektnu aktivnost "Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece", koji su sad u mogućnosti provoditi nastavu na poligonima i educirati osoblje.

Uz pomoć nutricionistkinje kreirani su i u škole dostavljeni jelovnici usklađeni s nacionalnim smjernicama.

Jelovnike 45% škola i dalje primjenjuje na tjednoj razini.

Unutar projekta je osmišljen i program unaprjeđivanja mentalnozdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika "PoMozi Da" te je dosad provedeno 38 trodnevnih edukacija napredne razine programa unaprjeđivanja mentalnozdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika.

27,2% osnovnih škola i 30,5 % srednjih škola u RH imaju barem jednog educiranog odgojno-obrazovnog djelatnika iz programa PoMoZi Da.

Također, od ukupno 442 srednje škole u Republici Hrvatskoj, u sklopu projekta "Živjeti zdravo" iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja educirano je 100 škola na nacionalnoj razini, što čini udio od 22,62%.

Edukacije su se provodile među učenicima 3. razreda srednjih škola.

Za svaku županiju Republike Hrvatske nabavljeni su jednoobrazni setovi opreme za uređenje jedne hodačke staze i jednog parka, što čini ukupno postavljenu 21 Hodačku stazu i 21 Park "Živjeti zdravo".

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.