Ostalo

Najava preventivnih pregleda u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno 14.09.2023.

Ministarstvo zdravstva

Dosad provedeni pilot projekti preventivnih zdravstvenih pregleda su potvrdili veliku učestalost nesimptomatskih bolesti, od povišenog krvnog tlaka, povišenih vrijednosti kolesterola i šećera, pretilosti, te ukazali na nužnost upućivanja na daljnje obrade kako bi se na vrijeme otkrili slučajevi malignih oboljenja.
Najava preventivnih pregleda u cijeloj Hrvatskoj
 

Pilot-projekti preventivnih zdravstvenih pregleda provode se u pet županija - Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a planirano je njihovo proširenje na cijelu Hrvatsku.

Kod 64% pregledanih osoba postavljena je odgovarajuća sumnja i upućeni su u daljnju obradu, a faktori rizika za razvoj kroničnih bolesti, poput povećane tjelesne mase ili pretilosti, odstupanje lipidograma te povišeni krvni tlak utvrđeni su kod čak 77% pregledanih osoba.

Pušača je više od 50%, što je značajan udio s obzirom na hrvatski prosjek od 25%.

Što se tiče drugih oboljenja, osobe su upućene u Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća i Nacionalni program otkrivanja raka debelog crijeva te će se na vrijeme otkriti eventualna maligna bolest.

Jedan od ciljeva projekta je testirati modele provedbe, a glavna ideja je u svakoj županiji pronaći najbolji model koji će potaknuti građane da preuzmu aktivnu ulogu u brizi za svoje zdravlje, rano dijagnosticiranje bolesti i što ranije liječenje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.