Ostalo

Obilježen Međunarodni dan sepse

Objavljeno 15.09.2023.

KBC Rijeka

U cijelom svijetu je 13. rujna obilježen Međunarodni dan sepse.
Obilježen Međunarodni dan sepse
 

Sepsa je teško prepoznatljiva bolest koja nosi visok rizik od smrti, dugotrajnih komplikacija i invaliditeta te ostaje glavni uzrok smrti od infekcije usprkos napredovanju moderne medicine, uključujući cjepiva, antibiotike i intenzivno liječenje.

Može dovesti do septičkog šoka, multiorganskog zatajenja i smrti, naročito ako nije na vrijeme prepoznata u ranoj fazi razvoja te ako nije adekvatno liječena.

Ograničenja u liječenju vezana su za multirezistentne bakterije razvijene prvenstveno prevelikom neopravdanom uporabom antibiotika.

Godišnje od sepse oboli između 47 i 50 milijuna, a najmanje 11 milijuna će umrijeti od posljedica sepse.

Jedna od pet smrti diljem svijeta povezana je sa sepsom.

Oko 50% preživjelih od sepse pati od dugotrajnih fizičkih ili psihičkih posljedica.

Broj hospitaliziranih osoba povezanih sa sepsom udvostručio se tijekom posljednjih 10 godina i pretekao je broj hospitaliziranih od infarkta miokarda.

Međunarodna istraživanja pokazala su da je 20-40% pacijenata sa sepsom, kojima je potreban tretman na odjelima za intenzivno liječenje, razvilo sepsu izvan bolnica.

Procjenuje se da u Europskoj uniji, pa tako i kod nas, liječenje i zdravstvena skrb za bolesnika oboljelog od sepse stoji oko 25.000 eura.

S obzirom na veliku smrtnost, trošak sepse je nemjerljiv.

Sepsa se često prekasno otkrije jer su klinički simptomi - kao što je povećana tjelesna temperatura, povećanje otkucaja srca ili frekvencije disanja te laboratorijski nalazi (broj bijelih krvnih zrnaca) koji se trenutno koriste za dijagnozu, zajednički za brojne druge sindrome i simptome.

Simptomi i znakovi kod djece mogu biti suptilni i praktički nevidljivi, a zatim brzo nastupajući sa smrtnim ishodom.

Jedan od važnijih postupaka u suzbijanju sepse jest prevencija, podizanje svijesti građana, čista voda, higijena ruku, prevencija intrahospitalnih infekcija, siguran porod i cijepljenje jer zasigurno mogu prevenirati razvoj infekcija i nastanak sepse.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.