Ostalo

Cijepljenje protiv COVID-a ažuriranim cjepivom

Objavljeno 19.09.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ovoga tjedna je započelo cijepljenje protiv COVID-a-19 ažuriranim cjepivom, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).
Cijepljenje protiv COVID-a ažuriranim cjepivom
 

Dolaskom jeseni se očekuje pojačan intenzitet cirkulacije virusa, što za osobe starije dobi i kronične bolesnike predstavlja zdravstveni rizik.

HZJZ cijepljenje preporučuje starijima od 65 godina, korisnicima i zaposlenicima domova za starije i nemoćne, kroničnim bolesnicima, trudnicama i zdravstvenim djelatnicima.

Cijepit će se varijantnim mRNA cjepivom temeljenim na XBB.1.5 podvarijanti koronavirusa - neformalno nazvanoj "kraken", koja je bila prisutna i proteklog proljeća.

Očekuje se da će upravo "kraken" dominirati tijekom jeseni i zime.

Preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom tog cjepiva, neovisno o tome je li se osoba ranije cijepila ili je preboljela COVID te neovisno o tome kojom je vrstom cjepiva ranije cijepljena.

U Hrvatskoj i ostatku EU se od kraja kolovoza bilježo postupan porast broja oboljelih od COVID-a.

Među identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante.

Od početka studenog nadalje, moći će se, ako to žele, cijepiti sve ostale osobe, koje ne pripadaju kategorijama stanovništva za koje je cijepljenje preporučeno.

U tom će se slučaju također primjenjivati jedna doza cjepiva, neovisno o prethodnom cijepljenju i preboljenju i o vrsti ranije primijenjenog cjepiva.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.