Ostalo

Rezultati SARS-CoV-2 (Covid-19) sekvenciranja HZJZ-a

Objavljeno 22.09.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Odjel za izravnu virološku dijagnostiku te Odjel za genotipizaciju pri Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u sklopu kojih djeluje Nacionalni referentni centar za respiratorne i enteralne viruse pri Europskom centru za sprječavanje i kontrolu bolesti (European centre for disease prevention and control- ECDC) i Referentni centar Ministarstva zdravstva za virološku dijagnostiku infekcija dišnog i probavnog sustava, samostalno uzrokuju ili zaprimaju SARS-COV-2 pozitivne uzorke iz javnozdravstvenih ustanova i bolnica Republike Hrvatske.
Rezultati SARS-CoV-2 (Covid-19) sekvenciranja HZJZ-a
 

Zbog provođenja nadzora nad širenjem virusa i praćenja varijanti, pozitivni uzorci se zatim sekvenciraju u HZJZ-u.

Genomski nadzor treba pratiti preporuke Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti ECDC za reprezentativno uzorkovanje.

Rezultati sekvenciranja SARS-COV-2 uzoraka prijavljuju se ECDC-u i unose u internacionalnu bazu podataka (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data - GISAID2).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prati određene Omikron podvarijante.

Varijante od interesa (variants of concern - VOC) su one čije promjene u genomu utječu na kliničku sliku, izbjegavanje imunog odgovora i širenje virusa.

Trenutno WHO ne prati niti jednu VOC varijantu.

Varijante od interesa (variants of interest - VOI) su one varijante koje imaju genetske promjene za koje se zna da bi mogle utjecati na kliničku sliku, izbjegavanje imunog odgovora i širenje virusa.

Varijante pod nadzorom (variants under monitoring - VUM) su one koje imaju promjene u genomu za koje se sumnja da nose povećan rizik i koje bi mogle negativno utjecati na epidemiološku sliku.

U razdoblju od 14.05.2023. do 17.09.2023. ukupno su sekvencirana 373 uzorka.

U tom razdoblju najzastupljenija je bila XBB.1.9.1 varijanta s 82 uzorka, što čini gotovo 22% ukupno sekvenciranih uzoraka.

Varijanta XBB.1.5 u promatranom razdoblju između 14.08.2023. do 10.09.2023 nakon dugo vremena nije više najzastupljenija, već je to XBB.1.16 s 39 uzoraka, odnosno 28,7% u ukupnom udjelu sekvenciranih uzoraka (136 uzoraka).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.