Ostalo

Održan 7. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima

Objavljeno 25.09.2023.

KBC Rijeka

Proteklog tjedna je održan 7. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima u organizaciji Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci - HAZU, Klinike za neurologiju KBC Rijeka, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskog neurološkog društva i Hrvatskog liječničkog zbora - Podružnica Rijeka.
Održan 7. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima
 

Središnja tema trodnevnog znanstvenog skupa bila je "Neurodegenerativne bolesti - mehanistička terapija za neurodegeneraciju - stvarnost ili nada?", uz predstavljanje najnovijih dostignuća i dilema iz područja neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te multiple skleroze.

Posljednji dan simpozija bio je posvećen mladim neuroznanstvenicima i doktorandima iz područja bazične i kliničke neuroznanosti, koji su predstavili svoje radove i istraživanja.

Kao i prethodnih godina, stručni forum okupio je brojne međunarodno priznate znanstvenike i kliničare iz SAD, Velike Britanije, Švicarske, Švedske, Njemačke, Italije, Slovenije, Makedonije, Srbije, Francuske, Nizozemske, Izraela i Mađarske.

Tako je u nizu izlaganja eminentnih stručnjaka, najnovije rezultate predstavio Sir John Hardy, utemeljitelj amiloidne hipoteze, a sa zapaženim predavanjima sudjelovali su i predsjednica Europske akademije neurologije prof. Elene Moro te prof. Kailash Bhatia, vodeći znanstvenik u području poremećaja pokreta.

7. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima organiziran je s ciljem povećanja svijesti o neurodegenerativnim bolestima i razmjene ideja vodećih svjetskih stručnjaka iz tog područja.

Iako je evidentan napredak u liječenju kompleksnih bolesti mozga, pogotovo u razvoju prvih specifičnih terapija za Alzheimerovu bolest, još uvijek postoje brojne nepoznanice na tom planu.

Stoga je ovaj stručni susret prilika svim znanstvenicima da se uključe u svjetske trendove istraživanja bolesti mozga i daju svoj doprinos.

Ulažu se ogromni napori da se shvati biološka osnova neurodegenerativnih bolesti kako bi se našao pravi lijek koji ne bi samo ublaživao bolest već i liječio takva stanja.

Razvoj terapija zahtijevat će vrijeme i sredstva, aktivaciju znanstvenika, zajednice i kliničara do nekih nužnih promjena u zdravstveno-političkom pristupu ovim kompleksnim bolestima mozga.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.