Ostalo

Obilježavanje Svjetskog dana srca

Objavljeno 29.09.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskoga dana srca 29. rujna s ciljem informiranja i podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima (KVB) kao vodećim uzrocima pobola i smrtnosti.
Obilježavanje Svjetskog dana srca
 

Kardiovaskularne bolesti su skupina bolesti koje zahvaćaju srce i/ili krvne žile.

Mogu biti uzrokovane kombinacijom bihevioralnih, socioekonomskih i okolišnih čimbenika rizika, uključujući nepravilnu prehranu, korištenje duhana, tjelesnu neaktivnost, štetnu upotrebu alkohola, onečišćenje zraka, visoki krvni tlak, visok kolesterol, dijabetes, pretilost, bolesti bubrega i stres.

Obiteljska anamneza, etnička pripadnost, spol i dob također mogu utjecati na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Najčešće su koronarna bolest srca i infarkt miokarda (srčani udar), cerebrovaskularni inzult (moždani udar), a isto tako i hipertenzija koja je i zasebna bolest, ali i čimbenik rizika za druge KVB.

Povoljna je činjenica da se većina KVB može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika poput pušenja, nepravilne prehrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti i štetne konzumacije alkohola, čak do 80% prijevremenih smrti.

Svake godine obilježavanje Svjetskog dana srca ima drugu tematiku, odražavajući ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca.

Svrha obilježavanja je educiranje javnosti o mogućnostima sprečavanja kardiovaskularnih bolesti, te zagovaranje svima dostupne prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije.
Naime, od tih bolesti umire skoro svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije, najčešća su nezarazna bolest odgovorna za čak 20,5 milijuna smrti godišnje.

Procjenjuje se da će do 2030. godine taj broj smrti porasti do 23 milijuna godišnje, ako se ne zaustave sadašnji trendovi.

Svjetski dan srca je podsjetnik svima diljem svijeta na potrebu brige o zdravlju vlastitog srca.

Od 2020. godine Svjetska kardiološka federacija uvodi slogan #KoristiSrce, kako bi potakli pojedince za korištenje srca u zdravijem načinu života.

Male promjene u životnim navikama, kao što su pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i prestanak pušenja, mogu dovesti do poboljšanja zdravlja srca.

Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna, a ove godine globalna kampanja provodi se pod sloganom "Koristi srce upoznaj srce".

Usredotočena je na to da prvo upoznamo vlastito srce, jer kad znamo više, možemo i bolje brinuti o vlastitom zdravlju.

Što može učiniti svatko od nas za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti?

Kao pojedinci možemo izabrati zdravije životne navike, kontrolirati krvni tlak, šećer i masnoće u krvi, a kod već postojećih bolesti, redovito uzimati terapiju prema preporuci liječnika.

Najvažnije preporuke su:

Hranite se zdravo i uravnoteženo
Budite tjelesno aktivni - vježbajte redovito
Održavajte primjerenu tjelesnu težinu
Prestanite pušiti i zaštitite se od duhanskog dima
Saznajte svoje brojeve - vrijednosti krvnog tlaka, kolesterola, šećera u krvi, indeksa tjelesne mase

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i zakladom "Hrvatska kuća srca", te drugim zdravstvenim ustanovama i udrugama, već tradicionalno od početaka obilježavanja Dana srca, 2000. godine organiziraju obilježavanje Svjetskog dana srca u Zagrebu, a preko mreže Zavoda za javno zdravstvo i podružnica kardiološkog društva i diljem Hrvatske.

Zadnje tri godine, obzirom na epidemiološku situaciju vezano uz COVID-19 pandemiju, za obilježavanje Svjetskog dana srca nisu organizirane javno-zdravstvene akcije uz sudjelovanje građana, već samo preko društvenih mreža i medija.

Tako HZJZ provodi edukativno-promotivne kampanje koristeći digitalne tehnologije za podizanje svijesti, jačanje prevencije i pravovremenog liječenja, što je i cilj Svjetskog dana srca.

Glavne poruke su važnost očuvanja zdravlja srca, s naglaskom na prestanak pušenja, tjelesnu aktivnost i pravilnu prehranu te redovitu kontrolu krvnog tlaka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.