Ostalo

KBC Rijeka: Novi zdravstveni priručnik

Objavljeno 29.09.2023.

KBC Rijeka

Povodom ovogodišnjeg Dana srca je u KBC Rijeka predstavljen novi zdravstveni priručnik "Infarkt miokarda, što sad?" u kojem je podrobno objašnjeno što je infarkt miokarda, uz niz korisnih savjeta za oporavak.
KBC Rijeka: Novi zdravstveni priručnik
 

Priredili su ga liječnici Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Rijeka, Tomislav Jakljević, Matko Spicijarić, Davorka Lulić, Petra Baumgartner, Josip Aničić i Dino Mikulić.

"Izradom priručnika želimo pružiti korisne informacije i edukativne savjete bolesnicima koji su preboljeli srčani udar. U ovom izdanju obradili smo teme kao što su uzroci i simptomi srčanog udara, dijagnostičko-terapijski postupci, tijek oporavka te preventivne mjere koje je nužno poduzeti nakon preboljenog srčanog udara", istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Jakljević, pročelnik Zavoda za ishemijsku bolest srca i angiologiju.

Priručnik je pisan razumljivim jezikom i jasnim stilom, prilagođen široj čitateljskoj publici, a odgovara na brojna pitanja s kojima se liječnici susreću u praksi te ovdje daju potrebne i praktične odgovore puno široj paleti javnosti na pitanja što i kako nakon infarkta miokarda.

Pored priručnika, isti autorski tim osmislio je i informativno-edukativni letak "Pokreni srce, spasi život!" koji na jasan način građanima približava situaciju kako u javnom okruženju reagirati i pomoći osobi koja je doživjela srčani zastoj.

Ovaj kratki ilustrativni podsjetnik elaborira tri scenarija, tri kritične situacije, naglašava sabranost i učinkovitost reakcije jer svaka minuta pomoći drugima je bitna.

Oba navedena izdanja dostupna su i u elektroničkoj formi te ih je moguće preuzeti na mrežnoj stranici bolnice - www.kbc-rijeka.hr.

Na sam Svjetski dan srca, u petak 29. rujna, nutricionisti bolničke kuhinje KBC-a Rijeka ponudio je hospitaliziranim pacijentima pomno osmišljen jelovnik temeljen na prehrambenim vlaknima te zdrav mediteranski meni.

Uz prigodne jelovnike podijeljene su edukativne kartice koja će istaknuti važnu ulogu prehrane u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i smanjenju rizika od razvoja koronarne bolesti srca.

Također, u subotu će se u Domu za starije osobe Kantrida od 10 sati održati predavanje "Korak za zdravije srce i krvne žile", koje je pripremio specijalizant Klinike za bolesti srca i krvnih žila dr. Josip Aničić.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.