Majka i dijete

40 godina IVF-a u Hrvatskoj

Objavljeno 25.10.2023.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je obilježena 40. obljetnica rođenja prvog djeteta začetog izvan tijela u Hrvatskoj.
40 godina IVF-a u Hrvatskoj
 

Zagrebački Medicinski fakultet s Klinikom za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb (Petrova) su 1983. godine bili među prvih deset u svijetu koji su liječenjem In vitro fertilizacijom (IVF) postigli uspjeh.

23. listopada 1983. je u Klinici u Petrovoj carskim rezom rođen Robert Veriga, prvo dijete začeto umjetnom oplodnjom u Hrvatskoj.

Veriga je bio tada sedmo dijete u svijetu rođeno zahvaljujući inovativnom postupku liječenja neplodnosti, a rođen je samo pet godina nakon što je 1978. u Velikoj Britaniji rođena prva beba u svijetu začeta medicinski potpomognutom oplodnjom.

Do danas je IVF-om u nas rođeno gotovo četrdeset tisuća zdrave djece, što je značajan doprinos našim urušenim demografskim pokazateljima.

Danas se izvantjelesnom oplodnjom liječi 80% svih uzroka neplodnosti.

U Hrvatskoj funkcionira 16 centara za izvantjelesnu oplodnju te se oko 5% ukupnog nataliteta postiže izvantjelesnom oplodnjom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.