Ostalo

Obilježen Svjetski dan AIDS-a

Objavljeno 03.12.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan AIDS-a se već 35 godina obilježava svakog 1. prosinca, a posvećen je širenju svijesti o infekciji virusom humane imunodeficijencije (HIV) i poticanju globalnog zajedništva u prevenciji ove bolesti.
Obilježen Svjetski dan AIDS-a
 

Cilj obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a je provođenje različitih aktivnosti i medijskih događaja radi informiranja javnosti o infekciji HIV-om, virusom koji u krajnjoj fazi bolesti uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS).

Naglasak je stavljen na pružanje informacija o dostupnosti antiretrovirusng liječenja, preventivnih mjera, te nužnosti smanjenja stigme i diskriminacije kojima su, usprkos značajnom napretku u ovom području, još uvijek izloženi oboljeli i ljudi u njihovom okruženju.

Za prevenciju su važni testiranje i rana dijagnoza te rano započinjanje liječenja, uz edukaciju i informiranje o prevenciji drugih spolno prenosivih bolesti i promoviranje odgovornog spolnog ponašanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Kako bi se obilježio ključni utjecaj koji su zajednice imale u oblikovanju odgovora na infekciju HIV-om, kao i zdravlja općenito, tema Svjetskog dana AIDS-a 2023. je "Neka zajednice vode/prepustimo vodstvo zajednici" (engl. Let communities lead).

Ova tema naglašava važnost uključenosti zajednice u prevenciji HIV-a/AIDS-a i prepoznaje zajednicu kao ključnu kariku u suočavanju s izazovima koje ova epidemija donosi i doprinosu u postizanju globalnih ciljeva prevencije.

Međunarodni simbol Dana AIDS-a s porukom svjesnosti i podrške oboljelima, prevenciji i liječenju ove bolesti je crvena vrpca (engl. red ribbon), a njeno isticanje je jedan od načina pokazivanja solidarnosti i podrške oboljelima i spomen na umrle.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.