Ostalo

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Objavljeno 05.12.2023.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca svake godine s osnovnim ciljem razumijevanja pitanja invaliditeta i mobiliziranja podrške za ostvarenje dostojanstva, prava i dobrobiti osoba s invaliditetom te poboljšanja kvalitete njihovog života.
Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom
 

Na taj se način ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

Potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom 2007. godine Republika Hrvatska se obvezala da će poštivati odredbe između ostalog i one koje se tiču prava na rad i zapošljavanje, pristupačnost, zdravlje, obrazovanje, osposobljavanje i rehabilitacija i neovisno življenje i uključenost u zajednicu uz osiguravanje razumne prilagodbe i bez diskriminacije.

Procjenjuje se kako oko 16% svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta, a više od 1.3 milijarde ljudi danas ima značajan invaliditet.

Prema podacima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u Gradu Zagrebu (4.9.2023.) živi 116.979 osoba s invaliditetom, što čini 15,2% ukupnog stanovništva grada, od čega je 50,3% muškaraca, a 49,7% žena.

Prema dobi, udio djece s teškoćama u razvoju i mladih osoba s invaliditetom do 19 godine života iznosi 11,2%, u radno-aktivnoj dobi od 20 do 64 godine 9,9% dok je najviše osoba s invaliditetom u dobi od 65 i više godina - 34,4%.

Višestruka oštećenja, oštećenja lokomotornog sustava i oštećenja središnjeg živčanog sustava čine najčešće vrste oštećenja kod osoba s invaliditetom s područja Grada Zagreba.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.