Mladi

Pretilost u tinejdžerskoj dobi i bubrezi

Objavljeno 09.01.2024.

HealthDay

Tinejdžerima s viškom kilograma prijeti do devet puta veći rizik za kroničnu bolest bubrega kada uđu u mladu odraslu dob, piše stručni časopis JAMA Pediatrics.
Pretilost u tinejdžerskoj dobi i bubrezi
 

Uočeni rizik je bio izraženiji kod mladih muškaraca i povećavao se proporcionalno s povećanjem indeksa tjelesne mase u tinejdžerskim godinama, pokazuju podaci prikupljeni od oko 593.000 ispitanika.

Indeks tjelesne mase je omjer kvadrata tjelesne mase izražene u kilogramima i kvadrata visine izražene u metrima.

Izraelski znanstvenici koji su proveli istraživanje dodaju kako je povećanje rizika za kroničnu bolest bubrega zabilježeno već kod tinejdžera s indeksom tjelesne mase blizu gornje granice optimalnog raspona (oko 25).

Ranije studije su povezivale povećani indeks tjelesne mase s kroničnom bolesti bubrega kod starijih osoba.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.