Ostalo

Novi Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti

Objavljeno 08.02.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je predstavio prioritetne mjere Akcijskog plana djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2026. godine.
Novi Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti
 

Tom prilikom su od strane Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prezentirani trendovi problematike droga i ostalih ovisnosti, aktivnosti suzbijanja kriminaliteta droga kao i strateški odgovori o budućim prioritetnim ciljevima i mjerama u području provedbe politika prema ovisnostima.

U svrhu operativne provedbe prioriteta i posebnih ciljeva definiranih Nacionalnom strategijom djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030., Vlada Republike Hrvatske donijela je u siječnju 2024. prvi (od dva koja će pratiti provedbu Nacionalne strategije do 2030.) Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2026.

Istaknuto je kako trendovi govore u prilog tome da je u posljednjih nekoliko godina došlo do povećane prevalencije uporabe sredstava ovisnosti, osobito droga, a nove izazove donose i ponašajne ovisnosti (kockanje, klađenje, igranje video igara, prekomjerno korištenje interneta i društvenih mreža), stoga prevencija ovisnosti treba ostati najvažniji odgovor na smanjenje potražnje, ali i alat u prepoznavanju rizičnih čimbenika koji mogu ukazivati i na poremećaje mentalnog zdravlja. Zahvaljujući raznim projektima koji se provode u ovom području u Hrvatskoj je osigurana institucionalna i zakonodavna infrastruktura za odgovarajuće suočavanje s problematikom vezanom za suzbijanje ovisnosti i zlouporabom droga.

U koordinaciji Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u suradnji sa nadležnim tijelima provode se programi i aktivnosti kojima se doprinosi osiguranju kvalitete programa prevencije, liječenja, psihosocijalnog tretmana, smanjenja šteta te resocijalizacije osoba s problemom ovisnosti. U tom kontekstu poseban naglasak je stavljen na pružanje podrške u provedbi znanstveno utemeljenih preventivnih programa, provedbu programa oporavka i rehabilitacije, jačanju kompetencija stručnjaka putem sustavnih edukacija o znanstveno utemeljenim prevencijskim i tretmanskim praksama te aktualnim međunarodnim i EU standardima, izradu smjernica, standarda i protokola za osiguranje kvalitetne provedbe intervencija. Pored navedenog, značajni napori usmjeravaju se i na pravovremeno uočavanje i praćenje pojave novih psihoaktivnih tvari i povezanih zdravstvenih rizika kroz nacionalni Sustav ranog upozoravanja.

Budući je kriminalitet droga jedna od najvećih prijetnji sigurnosti s obzirom na svoju globalnu komponentu, Ministarstvo unutarnjih poslova ima značajno i nezaobilazno mjesto u nacionalnoj borbi protiv ovisnosti o drogama i njenom suzbijanju. Prema preliminarnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom 2023. godine prijavljeno je ukupno 2.496 kaznenih djela iz iz članka 190. "Neovlaštena proizvodnja i promet drogama", članka 191. "Omogućavanje trošenja droga" i članka 191a. "Neovlaštena proizvodnja i promet tvari zabranjenih u sportu" Kaznenog zakona, što predstavlja porast od 3,91% u odnosu na 2022. U 2023. godini evidentiran je 7.851 prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (najveći dio za prekršaje tzv. neovlaštenog posjedovanja droge), što predstavlja porast od 15,8% u odnosu na godinu prije. Ukupno gledajući evidentirano je 12,69% više prekršajnih i kaznenih prijava (u zbroju) nego u 2022. godini (10.347 u odnosu na 9.182). U 2023. godini ostvareno je 10.460 zapljena svih vrsta droga te je nastavljen pozitivan trend zapljena biljnog kanabisa, kao i najpopularnijih stimulansa: kokaina, amfetamina i ecstasyja.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.