Ostalo

WHO upozorava na sve veći teret raka

Objavljeno 09.02.2024.

Reuters

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) procjenjuju kako je u 2022. bilo 20 milijuna slučajeva raka i 9,7 milijuna umrlih od zloćudne bolesti.
WHO upozorava na sve veći teret raka
 

Od raka tijekom života približno oboli svaka peta osoba, a od te bolesti umire svaki deveti muškarac i svaka petnaesta žena.

Opasnost od raka znatnovarira ovisno o tome gdje pacijent živi, pa u najrazvijenijim zemljama npr. svaka dvanaesta žena tijekom života oboli od raka dojke, ali samo jedna od 71 žene i umre od njega.

U slabije razvijenim zemljama npr. jedna od 27 žena dobije rak dojke, ali jedna od 48 žena umre od toga.

Žene u tim zemljama imaju manju vjerojatnost da će im bolest biti dijagnosticirana i mnogo veći rizik od smrti zbog kasne dijagnoze i neadekvatnog pristupa kvalitetnom liječenju.

Očekuje se kako će do 2050. broj slučajeva raka porasti za 77%, na 35 milijuna godišnje.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.