Ostalo

Pokrenut projekt OriON

Objavljeno 12.02.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Pokrenut je projekt OriON - Joint Action on Contribution to the Cancer Inequalities Registry to Monitor National Cancer Control Policies (Zajednička akcija za doprinos Registru nejednakosti u području raka s ciljem praćenja nacionalnih politika kontrole raka).
Pokrenut projekt OriON
 

Projekt se izvodi u sklopu Europskog plana za borbu protiv raka (Europe's Beating Cancer Plan - EBCP).

Plan se sastoji od četiri stupa: 1 - prevencija; 2 - rano otkrivanje, 3 - dijagnoza i liječenje i 4 - kvaliteta života osoba oboljelih od raka i osoba koje su preživjele rak.

U sklopu ovog plana definirano je 10 vodećih inicijativa i 32 aktivnosti s ukupnim proračunom od 4 milijarde eura.

OriON je nastao u sklopu inicijative za uspostavljanje Registra nejednakosti u području raka (inicijativa broj 9).

Cilj Registra je analizirati trendove, razlike i nejednakosti među državama članicama i regijama.

Takav Registar omogućit će procjenu stanja u svakoj državi članici, identifikaciju izazova i specifičnih područja djelovanja te usmjeravanje ulaganja i intervencija na razini Europske unije, kao i na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Očekivani učinak bit će smanjenje mjerljivih razlika u prevenciji i skrbi za rak diljem EU.

S tim u skladu, projekt OriON zamišljen je kao svojevrsna "potpora" Registru nejednakosti u području raka.

Glavni cilj projekta OriON je omogućiti pretežno kvalitativnu analizu nacionalnih napora u području skrbi o raku u državama članicama, uključujući trenutno stanje provedbe Europskog plana za borbu protiv raka na nacionalnoj razini, u usporedivom i redovito ažuriranom obliku.

Također, projektom se nastoji i podatke i uvide o socio-ekonomskim nejednakostima učiniti dostupnima kako bi se nadopunila i unaprijedila analiza za Registar nejednakosti u području raka.

Projekt koordinira Nacionalni zavod za javno zdravstvo Slovenije, a sudjeluju ukupno 23 partnera iz 17 zemalja.

Za ostvarenje ciljeva zaduženo je 5 radnih paketa čiji zadaci, između ostalog, uključuju koordinaciju projekta, javno objavljivanje rezultata projekta, evaluaciju provedbe projekta, analizu provedbe Europskog plana za borbu protiv raka i poboljšanje kvalitete nacionalnih politika kontrole raka.

Kao i u drugim projektima na području raka (iPAAC, CraNE, JANE) Hrvatski zavod za javno zdravstvo vodi radni paket 3 koji je zadužen za praćenje ostvarenja zadanih ciljeva i aktivnosti pojedinih radnih paketa, odnosno za evaluaciju svakodnevnog rada, rezultata i ishoda projekta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.