Muško zdravlje

Veza muške neplodnosti i rizika za rak

Objavljeno 23.02.2024.

HealthDay

Istraživanje američkih znanstvenika s Utah University povezuje neplodnost kod muškaraca s povećanjem rizika obolijevanja od raka.
Veza muške neplodnosti i rizika za rak
 

Povećanje rizika za rak je zabilježeno i kod srodnika neplodnih muškaraca, piše stručni časopis Human Reproduction.

Istraživači još nisu idenficirali mehanizam koji bi objasnio uočenu vezu.

U studiji su korišteni podaci prikupljeni od oko 800 neplodnih muškaraca i 5700 ispitanika iz kontrolne skupine koji su imali barem jedno dijete.

Kod srodnika neplodnih muškaraca je najveće povećanje rizika za rak od 156% zabilježeno glede rizika obolijevanja od karcinoma kostiju i zglobova.

Rizik za sarkom je kod njih bio 56% veći, 27% je bio veći rizik za rak maternice.

Zabilježen je i 60% veći rizik za Hodgkinov limfom, 54% veći rizik za tumore štitnjače, 16% veći rizik za rak debelog crijeva i 134% veći rizik za rak testisa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.