Ostalo

Održan okrugli stol o prevenciji ovisnosti

Objavljeno 01.03.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U organizaciji HZJZ je održan Okrugli stol za predstavnike medija na temu "Prevencija ovisnosti o drogama, alkoholu, pušenju i kockanju - postignuća i izazovi" na kojem su od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva unutarnjih poslova te Agencije za odgoj i obrazovanje, predstavljena dosadašnja postignuća ali i budući prioriteti u području prevencije ovisnosti.
Održan okrugli stol o prevenciji ovisnosti
 

Okrugli stol otvorio je izv.prof.dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je tom prilikom istaknuo kako su tijekom prošle i ove godine doneseni novi strateški dokumenti u području politika prema ovisnostima, i to Nacionalna strategija za razdoblje do 2030. te Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2026. Budući da trendovi ukazuju na rast prevalencije korištenja sredstava ovisnosti, ali i ponašajnih ovisnosti, naveo je kako će jedan od glavnih naglasaka u provedbi ovih strateških dokumenata biti upravo na mjerama usmjerenim na smanjenje uporabe droga, štetne uporabe alkohola, prevenciju pušenja kao i na prevenciji razvoja ovisnosti o kockanju i igranju video igara, i to osobito među mladima.

Naime, prema Istraživanju zlouporabe sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske, provedenom u tri vala (2011., 2015., 2019.) podaci ukazuju da su u populaciji od 15 do 64 god., prevalencije konzumacije svih sredstava ovisnosti u porastu, dok je igranje igara na sreću u padu. Međutim, prema podacima iz Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti (ESPAD) među učenicima 15.-16. godina, posljednjih godina primjećuje se pad korištenja duhana, alkohola i droga (u odnosu na podatke iz istraživanja 2015. i 2011. godine). Ipak, više su životne prevalencije (mladih u RH je probalo) u odnosu na prosjek EU zemalja koje sudjeluju u ESPAD istraživanju, osim za ecstasy i LSD. Također, zabrinjavajuću javno zdravstvenu ugrozu predstavlja dostupnost i sve veća raznolikost droga te pojava novih psihoaktivnih tvari, ali i prekomjerno i problematično igranje igara na sreću koje, uz ostale ovisnosti postaje sve značajni javnozdravstveni problem koji nerijetko rezultira razvojem niza društvenih, socijalnih i zdravstvenih posljedica za pojedinca, ali i društvo. Isto tako, uz niz pozitivnih strana i brojnih mogućnosti koje pruža moderna tehnologija i Internet, kod nekih pojedinaca prekomjerno korištenje računala i interneta dovodi do razvoja ponašajnih ovisnosti. Potražnja za sredstvima ovisnosti i dalje predstavlja izazov, stoga prevencija ovisnosti treba biti najvažniji odgovor na smanjenje te potražnje, ali i alat u prepoznavanju rizičnih čimbenika koji mogu ukazivati i na poremećaje mentalnog zdravlja.

U nastavku su o projektima prevencije ovisnosti koji se provode u zdravstvenom i odgojno-obrazovnog sustava te od strane policije, govorili Dunja Skoko – Poljak, načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu, Ministarstvo zdravstva, Željko Petković, pomoćnik ravnatelja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Daria Kurtić, v. d. ravnatelja, Agencija za odgoj i obrazovanje te Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije, Ravnateljstvo policije, Ministarstvo unutarnjih poslova.

Iako su u svim sustavima kroz međuresornu suradnju u provedbi programa prevencije ovisnosti u proteklom razdoblju učinjeni značajni pomaci i ostvareni kvalitetni rezultati, u narednom razdoblju nastavit će se ulaganja u unaprjeđenje provedbe kvalitetnih, znanstveno-utemeljenih i dokazano-učinkovitih projekata prevencije ovisnosti. Prioriteti u području prevencije su putem različitih projekata i inicijativa, kao što je certificiranje evaluiranih preventivnih projekata, uspostava registra učinkovitih preventivnih programa, provedba istraživanja i evaluacija, jačanje kompetencija donositelja odluka i stručnjaka, razvoj nacionalnih standarda prevencije i smjernica, osigurati dodatno osnaživanje i modernizacija nacionalnog sustava prevencije ovisnosti s postojećim EU standardima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.