Ostalo

Pretilo je više od milijardu ljudi

Objavljeno 01.03.2024.

Reuters

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju kako je u svijetu pretilo više od milijardu ljudi, piše znanstveni časopis The Lancet.
Pretilo je više od milijardu ljudi
 

Pretilost je postala češća od pothranjenosti u većini zemalja, uključujući mnoge zemlje s niskim i srednjim dohotkom koje su se prije borile s pothranjenošću.

Novi nalazi su dobiveni analizom podataka za više od 220 milijuna ljudi u više od 190 zemalja.

Stope pretilosti za odrasle više su se nego udvostručile između 1990. i 2022. godine, a više nego učetverostručene su među djecom i adolescentima u dobi od 5 do 19 godina.

Tijekom istog razdoblja, udio djevojčica, dječaka i odraslih koji se smatraju pothranjenima pao je za petinu, trećinu i polovinu.

Pretile osobe su izložene riziku od prerane smrti i invaliditeta s obzirom na vezu s ranom pojavom dijabetesa, bolestima srca i bubrega te nizom drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.