Ostalo

Visoka učestalost migrene

Objavljeno 19.03.2024.

Udruga Migrena Hrvatska

Podaci koje je objavila Udruga Migrena Hrvatska pokazuju kako je migrena treća najčešća bolest na svijetu od koje boluje gotovo milijarda ljudi.
Visoka učestalost migrene
 

U Hrvatskoj od migrene pati svaka deseta osoba, no najčešće nije dijagnosticirana pa se ne liječi, jer se često pogrešno percipira kao malo jača glavobolja.

Migrena najčešće pogađa žene u dobi od 20 do 40 godina, a od nje u svijetu boluje gotovo 11% populacije.

Oboljeli od migrene često se susreću s predrasudama okoline koja nije svjesna da je riječ o neurološkoj bolesti koju je potrebno liječiti.

Prvi korak u liječenju je dijagnoza.

Migrena se javlja u napadajima koji najčešće traju od 4 do 72 sata.

Tipične karakteristike migrene su u 60% slučajeva lokalizacija boli na jednoj strani glave, pulsirajuća bol umjerenog do jakog intenziteta koja se pogoršava fizičkom aktivnošću te mučnina i osjetljivost na svjetlo i buku.

Kod "obične" tenzijske glavobolje blagi do umjereni bolovi se najčešće javljaju obostrano i ne pogoršavaju se fizičkom aktivnošću te ih ne prate dodatni simptomi kao kod migrene.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), s obzirom na intenzitet boli i popratne simptome, svrstava migrenu među vodeće uzroke onesposobljenosti.

U Hrvatskoj se Dan migrene obilježava 21. ožujka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.