Ostalo

KBC Zagreb: Laboratorij za gensko profiliranje tumora u 2025.

Objavljeno 20.03.2024.

KBC Zagreb

Proteklog tjedna su počeli građevinski radovi u krugu KBC Zagreb, a u srpnju iduće godine trebao bi biti otvoren laboratorij opremljen najsuvremenijom dijagnostikom za gensko profiliranje tumora.
KBC Zagreb: Laboratorij za gensko profiliranje tumora u 2025.
 

Gensko testiranje predstavlja veliku nadu za pacijente s uznapredovalim metastatskim rakom jer će znatno poboljšati kvalitetu njihova života i ishode liječenja.

Bolesnik će nakon testiranja dobiti optimalnu terapiju, a dokazano je kako su uz ovakvo testiranje ishodi liječenja bolji za 30%.

Grad Zagreb je nedavno izdao građevinsku dozvolu za prenamjenu 500 kvadrata hotela Rebro u laboratorij, koji će biti treći takav u Europi, nakon onih u Švicarskoj i Njemačkoj.

Trenutno se uzorci tkiva oboljelih pacijenata iz Hrvatske šalju u te centre.

Cijena jednog testa je oko 3300 eura, a to plaća HZZO.

Kapacitet hrvatskog laboratorija za gensko sekvenciranje bit će 10.000 uzoraka godišnje.

To je znatno više od hrvatskih potreba, pa će se ostatak usluga moći ponuditi zemljama u okruženju.

Nova metoda testiranja daleko je preciznija od prethodnih, analizira 324 gena i sve opcije njihovih promjena.

Hrvatske smjernice za sveobuhvatno gensko profiliranje revidirane su u ožujku, na temelju tih smjernica šalju se zahtjev za genskim profiliranjem tkiva bolesnika.

Osim uređenja i opremanja laboratorija za gensko testiranje, projekt uključuje i osnivanje nacionalnog Zavoda za personaliziranu medicinu u sklopu KBC Zagreb, te edukaciju i osposobljavanje djelatnika.

U drugoj fazi bit će pokrenuta hrvatska baza podataka u onkologiji radi praćenja ishoda liječenja.

Tvrtke Ericsson Nikola Tesla i IN2 trenutno rade na uspostavi IT sustava za prikupljanje podataka nužnih za praćenje liječenja i umrežavanje centara koji liječe onkološke bolesnika.

U sklopu projekta bit će iskorišteni postojeći mehanizmi eUpućivanja i eNaručivanja u sklopu CEZIH-a.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.