Ostalo

Naše pravo na zdraviju budućnost!

Objavljeno 22.03.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Mjesec svjesnosti o invaliditetu i Svjetski dan osoba s Down sindromom je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" obilježio javnozdravstvenom akcijom "Naše pravo na zdraviju budućnost!" u Udruzi "Ozana".
Naše pravo na zdraviju budućnost!
 

Korisnici i stručni djelatnici udruge mogli su provjeriti svoje zdravstveno stanje mjerenjem krvnog tlaka, koncentracije šećera u krvi, tjelesne mase, antropometrijskim mjerenjima, mjerenjem prisutnosti ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, uz savjetovanje o mogućnostima i metodama unaprjeđenja zdravlja te izbjegavanja rizičnih čimbenika razvoja bolesti usvajanjem zdravijih načina života.

Cilj obilježavanja Mjeseca svjesnosti o invaliditetu, s vodećom ovogodišnjom temom "Svijet mogućnosti", je podizanje svijesti o izazovima i postignućima osoba s tjelesnim ili intelektualnim poteškoćama. Tema "Svijet mogućnosti" naglašava usmjerenost kampanje na podršku različitosti, uklanjanje prepreka i stvaranje uključivih zajednica u kojima svatko ima priliku napredovati. Tako se mijenjaju stereotipi o invaliditetu i promiče inkluzivnije društvo. Stvaranje i zagovaranje inkluzivnog društva i aktivno sudjelovanje u njegovu stvaranju zadatak je svih nas (pristupačne javne usluge, inkluzivno obrazovanje i ravnopravne mogućnosti zapošljavanja). Snažan izraz solidarnosti ovog ožujka može biti korištenje službene narančaste boje kao simbola energije i pozitivnosti.

Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Ove godine središnja tema je "Kraj stereotipima! Pokaži podršku!" s naglaskom na povezivanje, odnosno provedbu akcija s osobama s Down sindromom o njima važnim stvarima u životu (zdravlju, edukaciji, poslu, životu), kako mogu osobno doprinijeti zajednici u kojoj žive, te pokazati bližnjima kako da im, zajedno, pomognu unaprijediti i poboljšati svakodnevni život. Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, kao i pitanja vezanih uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom. Danas u Hrvatskoj živo oko 2.000 osoba s Down sindromom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.