Ostalo

HAPIH: Lani opozvana 94 proizvoda

Objavljeno 25.03.2024.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) je objavila kako su na temelju kontrola nadležnih službi i inspekcija te utvrđenih nepravilnosti tijekom prošle godine s hrvatskog tržišta opozvana 94 proizvoda.
HAPIH: Lani opozvana 94 proizvoda
 

Najveći broj prošlogodišnjih obavijesti o opozivu proizvoda, njih 85, se odnosio na hranu, a ostatak na hranu za životinje i materijale u kontaktu s hranom.

Broj opozvanih proizvoda manji je nego u 2022. godini, kada je objavljeno ukupno 116 obavijesti o opozivima.

U ovoj godini je s tržišta zasad opozvano 16 različitih proizvoda, od kojih se 12 odnosilo za hranu, tri za hranu za životinje, a jedan za materijale u kontaktu s hranom.

Analize prehrambenih proizvoda provode se u ovlaštenim i referentnim laboratorijima, koje određuje Ministarstvo poljoprivrede, a među ovlaštenim institucijama su Hrvatski veterinarski fakultet, Hrvatski veterinarski institut, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Andrija Štampar", Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski Zavodi za javno zdravstvo i HAPIH.

Lani su najčešće bili povučeni proizvodi iz kategorije mesa i proizvoda od mesa, osim peradi, ukupno 13 proizvoda, i to u najvećem broju slučajeva zbog utvrđenih patogenih mikroorganizama i, u manjoj mjeri, alergena.

S tržišta je povučeno 11 proizvoda iz kategorije orašastih plodova, njihovih proizvoda i sjemenki zbog prisustva različitih kemijskih kontaminanata, alergena, mikotoksina i patogenog mikroorganizma, te isti broj proizvoda iz kategorije žitarica i pekarskih proizvoda zbog kemijskih kontaminanata, ostataka pesticida i mikotoksina.

U kategoriji voća i povrća povučeno je devet proizvoda, u kategoriji dijetalna hrana, dodaci hrani i obogaćena hrana osam proizvoda, kod gotovih jela i snacka šest proizvoda, a ostatak se odnosi na ostale prehrambene proizvode, krmne smjese, ribe i riblje proizvode.

Prema zemlji podrijetla, najviše povučenih proizvoda lani bilo iz EU, ukupno 48, među kojima iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Italije, Belgije, Poljske i Slovenije.

Slijede 24 proizvoda iz Hrvatske, šest iz Kine, tri iz Turske i dva iz Indije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.