Ostalo

Akcija podrške oboljelima od epilepsije u Rijeci

Objavljeno 25.03.2024.

KBC Rijeka

Klinika za neurologiju KBC Rijeka i ove je godine povodom obilježavanja Ljubičastog dana priredila prigodne aktivnosti.
Akcija podrške oboljelima od epilepsije u Rijeci
 

U utorak, 26. ožujka 2024. od 10 sati u Vijećnici grada Rijeke edukativna predavanja održat će dr. sc. Sandra Graf Župčić na temu života s epilepsijom te izv. prof. dr. sc. Ingrid Škarpa-Prpić koja će govoriti o epilepsiji u starijoj životnoj dobi.

Također će zainteresirani građani dobiti informativne materijale o tome kako pomoći osobi koja ima epileptički napad, a letci na tu temu dijelit će se i pacijentima u prostoru neurološke čekaonice na riječkoj Poliklinici.

Ljubičasti dan ili Purple day svake se godine obilježava 26. ožujka diljem svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

"Želim da ljudi znaju da nisi sam ako imaš epilepsiju", poruka je Cassidy Megan iz Kanade koja je 2008. godine sa svojim roditeljima i Udrugom za epilepsiju iz Nove Škotske pokrenula ovu inicijativu.

Boja lavande, koja se smatra bojom epilepsije, simbolizira usamljenost, čest osjećaj oboljelih od ove bolesti, što je posljedica društvene stigmatizacije i izolacije.

Važno je naglasiti da većina oboljelih od epilepsije živi normalnim životom, baš kao i svi ostali - što znači da idu u školu, studiraju, rade, sklapaju brakove, imaju djecu, bave se sportom itd.

U Hrvatskoj se Ljubičasti dan obilježava od 2010. godine, a oboljelih je oko 40.000.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.