Muško zdravlje

Rak mokraćnog mjehura odnosi do 500 života godišnje

Objavljeno 27.03.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju kako se u Hrvatskoj godišnje dijagnosticira oko 1000 novih slučajeva raka mokraćnog mjehura (1300 uključujući i neinvazivne oblike), a od tog raka godišnje umre između 450 i 500 pacijenata.
Rak mokraćnog mjehura odnosi do 500 života godišnje
 

Stručnjaci upozoravaju kako je obzirom na relativno nisko preživljenje od metastatskog raka mokraćnog mjehura ključno rak otkriti u ranoj fazi.

Rak mokraćnog mjehura je peto najučestalije sijelo raka u Hrvatskoj, te na osmom mjestu po smrtnosti.

Za razliku od većine sijela raka u Hrvatskoj, rak mokraćnog mjehura bilježi trend rasta smrtnosti.

U razdoblju prije pandemije, od 2011. do 2019. godine, taj je rak zabilježio najveći porast smrtnosti od svih sijela raka u Hrvatskoj, od gotovo 15%.

Medijalna dob oboljelih u Hrvatskoj je 71 godina, a 30% svih oboljelih je mlađih od 65 godina.

95% raka mokraćnog mjehura otpada na urotelni karcinom.

Najvećih rizici za pojavu ovog raka su pušenje (kemijski spojevi koji nastaju pušenjem se izlučuju urinom i oštećuju urotel), te muški spol obzirom da muškarci obolijevaju četverostruko češće nego žene.

Najčešćim simptom raka mokraćnih mjehura je pojava krvi u urinu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.