Ostalo

Prvi operacijski zahvati pomoću robota asistenta u KBC Split

Objavljeno 04.04.2024.

KBC Split

Kirurzi Kliničkog bolničkog centra Split uspješno su obavili prve operacijske zahvate pomoću robota asistenta.
Prvi operacijski zahvati pomoću robota asistenta u KBC Split
 

Robot asistent HUGO RAS tvrtke Medtronic, vrijedan 5.688.667,63 eura, najmoderniji je sustav za robotsku kirurgiju i prvi takav u hrvatskim bolnicama, a financiran je sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Prve operacije uspješno su obavljene 11. ožujka 2024. i od tada se provode redovito.

Riječ je o naprednoj tehnologiji koja omogućuje izvođenje minimalno invazivnih operacija, a očekuju se bolji ishodi liječenja bolesnika, osobito onih najtežih.

Ravnatelj KBC Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović je zahvalio Ministarstvu zdravstva na potpori u realizaciji ovog velikog projekta.

"Svjedočimo uvođenju robotičke, odnosno robotički asistirane kirurgije u Split i Hrvatsku. To je jedna od novih djelatnosti s pomoću koje nastojimo unaprijediti i usavršiti stručni rad u našoj bolnici. Ovo se ne bi dogodilo da naši kirurzi nisu toliko stručni, stoga je ovo jedan korak njihovog naprednog i kvalitetnog rada. Izgledno je da će KBC Split postati edukacijski centar za robotsku kirurgiju, jedinstven u ovom dijelu svijeta, što je za nas veliko priznanje".

Predstojnik Klinike za kirurgiju KBC Split prof. prim. dr. sc. Zdravko Perko istaknuo je da su kirurzi ti koji vrše operacijske zahvate, ali zahvaljujući robotu asistentu mogu biti puno precizniji jer je opseg pokreta puno veći nego u konvencionalnoj laparoskopskoj kirurgiji.

"Svaka operacijska tehnika započinje jednostavnijim zahvatima. Prve operacije smo napravili u abdominalnoj kirurgiji, no očekujemo da će uskoro krenuti s operacijama i kolege iz drugih područja poput torakalne, urološke, ginekološke i dječje kirurgije. Uvođenje robotskih operacija bi bilo nemoguće da nemamo razvijenu minimalno invazivnu kirurgiju u svim klinikama i zavodima tako da je to logičan slijed u razvoju naših operativnih grana. Ovo je veliki izazov za nas, ali naravno, na prvom mjestu nam je uvijek interes bolesnika".

Robot je u KBC Split stigao u prosincu 2023.

Nakon instalacije na Klinici za kirurgiju, uređaj je kalibriran i testiran, a medicinsko osoblje je osposobljeno za rad.

Za sada robot dnevno asistira na četiri operacije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.