Ostalo

Objavljeno istraživanje o filmu u bolnici

Objavljeno 06.04.2024.

Film u bolnici

Povodom Svjetskog dana zdravlja Udruga Djeca susreću umjetnost objavljuje vrijednu publikaciju usmjerenu podršci procesu ozdravljenja hospitalizirane djece i mladih.
Objavljeno istraživanje o filmu u bolnici
 

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja publike sedme umjetnosti, djece i mladih u ranjivim situacijama 14.11.2023. putem platforme Zoom te na Međužupanijskom stručnom skupu bolničkih učitelja 24.11.2023., projektni tim Film u bolnici / Film in Hospital objavio je publikaciju koja objedinjuje dvije faze provedbe istraživanja - europsku dimenziju provedenu na razini partnerskog konzorcija (Italija, Slovenija, Španjolska, Belgija, Švedska i Hrvatska) te na razini Hrvatske.

Rezultati i zaključci predstavljaju vrijedan izvor informacija o potrebama publike sedme umjetnosti - djece i mladih u ranjivim situacijama, prvenstveno hospitalizirane djece i mladih kao i metoda njihovog uključivanja u zdravstvenim ustanovama.

Ključni nalazi provedenog istraživanja u dijelu koji se odnosi na emotivnu angažiranost odnosno pozitivan utjecaj sudjelovanja u programu na proces ozdravljenja su korelacijski sumirani kako slijedi:
-što je veća emocionalna uključenost i pozornost gledatelja, veći je užitak koji rezultira;
-zajedničko je iskustvo gledanja, bilo u razrednoj skupini ili povremenoj maloj grupi, privlačnije i korisnije od pojedinačnog ili obiteljskog gledanja;
-doživljaj emocija i učenje nečeg novog su dva iskustva koja su značajno povezana s ukupnim zadovoljstvom, posebno u ekspresivnoj funkciji, tj. kada omogućuju razmjenu ideja i mišljenja s drugim ljudima (učiteljima, odgojiteljima, "cimerima").

Uz navedene ključne nalaze istraživanja, projektni je tim detektirao aktivnosti kojima će obogatiti desetogodišnje iskustvo poticanja filmske pismenosti, ljubavi prema filmu kao i obogaćivanja bolničkih dana hospitaliziranoj djeci i mladima, među kojima su:

Povećati offline aktivnosti na bolničkim odjelima - neposredna komunikacija je najvažnija
Poticati zajedničko gledanje filmova te poticati razmjene mišljenja i komunikaciju (u grupama, u zajedničkim bolničkim prostorijama) - povremene kino projekcije u kapacitiranim bolnicama
Povećati broj dodatnih aktivnosti oko filma offline - razne radionice npr. TikTok dokumentaristi
Ustrajati u stvaranju navika online filmskih srijeda i definiranih termina online
Kombinirati korištenje filmske umjetnosti u zabavne i didaktičke svrhe
Uvesti intenzivniju dinamiku gostovanja ostalih AV dionika u redovni program
Uključiti stvaralaštvo djece i mladih u FUB.org platformu i FUB program te povremeno održavati online susrete s djecom i mladima, autorima filmova.

Zahvaljujući prilici za provođenjem ovakvog sveobuhvatnog istraživanja, Udruga Djeca susreću umjetnost kroz program Sedmi kontinent nastavlja pružati podršku hospitaliziranoj djeci i mladima te širiti filmsku magiju u bolnicama diljem zemlje te razvijati filmske programe i u novom desetljeću inkluzivnog rada.

Istraživanje u Hrvatskoj je provedeno uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH u okviru Javnog poziva za razvoj publike u kulturi za 2023. godinu te sredstvima Kreativne Europe, potprograma MEDIA. Projekt Film u bolnici sufinanciran je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba te Ureda za udruge.

Online platforma filmubolnici.org sadrži više od 100 filmskih djela recentne europske produkcije za djecu i mlade od 3 do 15+ godina, kao i festivalske naslove pažljivo odabrane prema standardiziranim kriterijima.

Naslovi iz filmskog programa Sedmi kontinent s naglaskom na klasicima hrvatske kinematografije i djelima mladih autora čine ponudu domaćeg filma.

Projekt je sufinanciran sredstvima Potprograma MEDIA, u sklopu poziva za potporu projektima koji potiču filmsku edukaciju i razvoj publike.

Međunarodni partnerski tim čine: filmski festivali za djecu JEF (Belgija), BUFF Film Festival (Švedska), distributeri i producenti iz Španjolske Cooperativa Promotora de Mitjans Audiovisuals, art kino iz Slovenije Javni zavod Kinodvor te organizacija koja provodi kreativne programe filma Il Nuovo Fantarca Onlus A R.L. iz Italije.

Projekt se sufinancira i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba, Ureda za udruge te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a zahvaljujući partnerstvu sa Savezom Naša djeca i njihovom akcijom "Za osmijeh djeteta u bolnici" uključile su se i hrvatske bolnice.

Pristup platformi je besplatan i potrebno je samo unijeti aktivacijski kod kojeg djeca i mladi dobivaju prilikom registracije svog boravka od strane medicinskog osoblja u uključenim bolnicama.

Cilj online platforme filmubolnici.org je razvedriti i olakšati dane koje pacijenti, djeca i mladi, provode u bolnicama te među njima potaknuti interes za filmsku umjetnost i samostalno kreativno stvaralaštvo u sklopu zanimljivog, raznolikog i metodički osmišljenog programa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.