Mladi

Očekuje se povećanje učestalosti mentalnih poremećaja

Objavljeno 11.04.2024.

Ministarstvo zdravstva

Procjenjuje se kako čak 75% svih mentalnih poremećaja počinje prije 18. godine, naglašeno je na panelu o mentalnom zdravlju održanom u organizaciji Ministarstva zdravstva.
Očekuje se povećanje učestalosti mentalnih poremećaja
 

Isto tako, procjenjuje se kako 50% svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine.

Pandemija covida-19 i potres te socio-ekonomski i drugi izazovi su bili "okidači" koji su intenzivirali pojavu mentalnih poremećaja s kojima se bori cijeli svijet, uključujući i Hrvatsku.

Svaki šesti građanin EU živi s mentalnim poremećajem.

Procjenjuje se da će samo depresija u ukupnoj populaciji do 2030. biti drugi vodeći uzrok globalnog opterećenja bolestima, dok se u Hrvatskoj predviđa povećanje učestalosti mentalnih poremećaja za 20% među mladima, ženama i ostalim ranjivim skupinama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.