Ostalo

Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

Objavljeno 18.04.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata (Oral, Head and Neck Cancer - OHNC - Awareness Week) održava se od 16. do 22. travnja.
Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata
 

Cilj obilježavanja je podizanje svjesnosti o ovoj skupini bolesti i upozoriti na važnost redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

U rak usne šupljine, glave i vrata tipično se ubrajaju rak usne, usta (usne šupljine), žlijezda slinovnica, ždrijela (uključujući tonzile, piriformni sinus i nespecificirana sijela), nosne šupljine i paranazalnih sinusa te grkljana.

U ovu skupinu ne pribrajamo tumore mozga i moždanih ovojnica, oka, jednjaka i štitnjače.

Prema podacima Registra za rak, u 2021. godini od raka usne šupljine, glave i vrata oboljelo je 1010 osoba od kojih je 215 žena i 795 muškaraca.

Prema izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2021. godini od OHNC je umrlo 538 osoba dok je u 2022. godini umrlo 547 osoba.

Simptomi koji mogu ukazivati na rak usne šupljine su:

Crveno-bijele promjene oralne sluznice
Rana u ustima koja ne zacjeljuje
Bol, krvarenje ili utrnutost u zahvaćenoj regiji
Klimavost zubi
Otežano gutanje ili govor
Promuklost

Rizični čimbenici za rak usne šupljine, glave i vrata su:
Upotreba duhana
Konzumacija alkohola
Infekcija humanim papiloma virusom (HPV)
Ultraljubičasto (UV) zračenje sunca
Loše prehrambene navike

Postupak ranog otkrivanja raka usne šupljine, glave i vrata je jednostavan i provodi se u sklopu rutinske stomatološke kontrole.

Budući da ponekad osobe koje boluju od raka šupljine, glave i vrata nemaju nijedan simptom bolesti, važno je odlaziti na preventivne preglede kada su šanse za izlječenje bolesti velike.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.