Ostalo

Poznat pobjednik AI4Health.Cro inovacijskog natjecanja

Objavljeno 18.04.2024.

Institut Ruđer Bošković

U sklopu godišnje konferencije Europskog digitalnog inovacijskog centra za primjenu umjetne inteligencija u zdravstvu i medicini (EDIH AI4health.Cro) je održana završna manifestacija inovacijskog natjecanja kojem je cilj bio razviti rješenja problema rane rehospitalizacije uz pomoć umjetne inteligencije (AI).
Poznat pobjednik AI4Health.Cro inovacijskog natjecanja
 

U natjecanju je sudjelovalo 28 timova od kojih je 10 ušlo u veliku završnicu te dobilo priliku natjecati se za prve tri nagrade, a pobjedu je odnio tim MediBoost.

Tri najbolja tima su pred stotinu stručnjaka iz AI-a, zdravstva, startup ekosustava, kliničarima i poduzetnicima, predstavili svoja inovativna rješenja, a za koja su im članovi AI4Health.Cro stručnog tima uručili nagrade.

Prvo mjesto i nagradu od 5.000 eura odnio je tim MediBoost koji čine Jan Kolić, Karlo Pintarić te Andrija Štajduhar.

Drugo mjesto i 3.000 eura osvojio je tim SiračHC koji čine Lovro Trgovec-Greif, MartinTrgovec-Greif, Roko Šango, Iva Buljan i Filip Miočinović, dok je treće mjesto i nagradu od 1.000 eura osvojio tim ZMF koji čine Filip Đerke, Zoran Antolović i Milan Pavlović.

Njihov zadatak nije bio nimalo lak, uz pomoć AI-a i računarstva trebali su razviti rješenje koje bi pomoglo u predviđanju rizika ponovnog prijema pacijenata u bolnicu unutar 30 dana od otpusta.

Rane rehospitalizacije generiraju financijski teret za zdravstvene sustave diljem svijeta, s troškovima koji, primjerice u SAD-u premašuju 25 milijardi dolara godišnje.

Osim financijskog opterećenja, negativno utječu na oporavak i kvalitetu života pacijenata.

Prvi zadatak pred natjecateljima bio je razvoj modela za predviđanje rizika rane rehospitalizacije.

Drugi zadatak zahtijevao je kvalitativnu analizu za bolje razumijevanje podataka i interpretaciju faktora rizika koje je model naučio. Konačno, treći zadatak bio je razvoj prototipa korisničkog sučelja koje bi zdravstvenim radnicima omogućilo ne samo da vide predviđeni rizik za svakog pacijenta, već i da razumiju uzroke tog povećanog rizika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.