Ostalo

Regionalni edukacijski centar u KB Sveti Duh

Objavljeno 21.04.2024.

KB Sveti Duh

U Zavodu za ortopediju Kliničke bolnice Sveti Duh protekla su dva tjedna, u svojstvu suradnika, boravili prof.dr.sc. Roze Gjoleva, doc.dr.sc. Aleksandar Saveski i dr. Igor Atanasovski, ortopedi Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Majka Tereza u Skopju, vodeće ortopedske ustanove u Makedoniji.
Regionalni edukacijski centar u KB Sveti Duh
 

Prema riječima jednog od njihovih mentora doc.dr.sc. Gorana Vrgoča, riječ je o konceptu kontinuiranog transfera znanja iz područja rekonstrukcije prednjih križnih ligamenata i anterolateralnog ligamenta zgloba koljena, koju stručnjaci Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice Sveti Duh prenose kolegama suradnih bolnica u regiji.

Tehnika artroskopske rekonstrukcije ligamenta koljena, koju od 2018. primjenjuju ortopedi KBSD jedinstvena je po primjeni originalnih kirurških tehnika, koje su rezultat vlastitih inovativnih promišljanja.

Riječ je o minimalno invanzivnoj operativnoj metodi, koja pacijentu donosi brži oporavak, jamči bolju kvalitetu života i idealno stabilizira ozlijeđeno koljeno za sve vrste sporta i sportskih opterećenja.

Operativna tehnika je objavljena 2021. godine u časopisu Journal of Arthroscopic Techniques.

Tehniku je 2018. godine uveo naš pročelnik prof. dr. sc. Janković koji konstantno pomiče granice izvrsnosti u artroskopskim zahvatima u Hrvatskoj te je glavni pokretač razvoja Zavoda.

Ova vrsta tehnike je danas svjetski standard koji se izvodi u malom broju ortopedskih centara u Europi zbog kompleksnosti izvođenja samog operativnog zahvata.

Zahvat se na Zavodu za ortopediju i traumatologiju KBSD izvodi rutinski svakodnevno uz mnoge druge modifikacije.

Također, u artroskopskim zahvatima na zglobu koljena nastoji se svim pacijentima sačuvati oštećeni i rupturirani menisci provođenjem svih tehnika šivanja meniskusa uz dodatnu primjenu ortobiološkog liječenja s ciljem postizanja što većeg uspjeha cijeljenja.

Svi pacijenti Zavoda za ortopediju i traumatologiju KBSD i ishodi liječenja se prate i bilježe.

Rezultati pokazuju uspješnost od preko 85% u liječenju ozlijeđenih meniskus.

U Zavodu za ortopediju i traumatologiju KBSD godišnje se izvede oko 400 operativnih zahvata rekonstrukcija prednjih križnih ligamenata, što je značajno više od broja operacija tog tipa koje se izvedu u svim ostalim bolnicama u Republici Hrvatskoj.

Zbog kontinuiranog povećanja broja artroskopskih zahvata koji se provode, Zavod za ortopediju KBSD postaje sve traženija ustanova za edukaciju.

"Osim sve većeg broja specijalizanata ortopedije i traumatologije iz Hrvatske koji borave kod nas, dolaze nam i kolege iz zemalja regije. Trenutno je na edukaciji kolega iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, a kroz mjesec dana nam dolaze kolege iz bolnica u Tuzli i Sarajevu na edukacije iz artroskopskih zahvata ramenog zgloba. Također, naši ortopedi su gostujući instruktori - edukatori u raznim bolnicama zemalja u regiji i šire", doznaje se od doc. Vrgoča.

Znanja koja su usvojili od eksperata Zavoda za ortopediju i traumatologiju Kliničke bolnice Sveti Duh, makedonski će liječnici vrlo brzo početi primjenjivati na pacijentima Kliničkog centra u Skopju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.