Ostalo

Dan planeta Zemlje, 22. travnja

Objavljeno 22.04.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje (eng. Earth Day) čime se već po 54. put slavi rođenje modernog ekološkog pokreta.
Dan planeta Zemlje, 22. travnja
 

Službena tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje je Planet protiv plastike.

Uz ostale teme, najviše pozornosti se ove godine poklanja ideji o postupnom ukidanju plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta, s ciljem smanjenja proizvodnje sve plastike za 60% do 2040. godine.

Odabrana tema ističe potrebu širenja svijesti o štetnosti plastike, zdravstvenog rizika koji plastika nosi, potrebu za izbacivanjem iz upotrebe sve plastike za jednokratnu upotrebu te prestanak tzv. "brze mode", uz neprestane izmjene modnih trendova koji stvaraju sve više i više odjeće od umjetnih materijala, koja se više ne upotrebljava.

Istovremeno se provodi i pet primarnih programa, a to su: Veliko čišćenje (eng. The Great Global Cleanup), Održiva moda (eng. Sustainable Fashion), Klimatska i okolišna pismenost (eng. Climate and Environmental Literacy), Canopy projekt o važnosti sadnje drveća te Zaustavite plastiku.

Događaji koji se održavaju širom svijeta na Dan planeta Zemlje su potpora zaštiti okoliša, čime se nastoji ujediniti i osvijestiti ljude iz svih dijelova svijeta o važnosti ekoloških tema i pitanja, kao što su zagađenje, sukobi, siromaštvo i ratovi.

Kampanje povezane s Danom Zemlje ističu potrebu za stvaranjem zelenih gradova i pošumljavanjem, svjesnosti o klimatskim promjenama, koje diljem svijeta izazivaju prirodne katastrofe s velikim utjecajem na ljude, floru i faunu, o utjecaju i posljedicama porasta razine mora, izumiranja nekih biljnih i životinjskih vrsta, zakiseljavanju oceana.

Pandemija koronavirusa i zaustavljanje naših aktivnosti na Zemlji pokazalo nam je kako se Zemlja može brzo regenerirati ako samo malo usporimo, prilagodimo naše djelovanje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.