Ostalo

Europski tjedan mentalnog zdravlja na "Štamparu"

Objavljeno 14.05.2024.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Povodom obilježavanja Europskog tjedna mentalnog zdravlja, telefonska linija Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti (01/4696275) bit će otvorena za sve upite i informacije vezane uz mentalno zdravlje i mentalne poteškoće 14. svibnja u vremenu od 14 do 18 sati, kada će svi zainteresirani moći razgovarati sa stručnjacima Službe.
Europski tjedan mentalnog zdravlja na "Štamparu"
 

Europski tjedan mentalnog zdravlja održava se svake godine u svibnju, a ove godine obilježavamo peti Europski tjedan mentalnog zdravlja, u razdoblju od 13. do 19. svibnja. Obilježavanje je pokrenula organizacija Mental Health Europe, s ciljem podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu pojedinca i zajednice. Tema ovogodišnjeg tjedna je Bolji zajedno: ujedinimo se u kreiranju budućnosti mentalnog zdravlja! (eng. Better Together: Co-creating the Future of Mental Health).

Prema Eurobarometru (2023.), 62% građana Europske unije smatra da su nedavni događaji u svijetu (pandemija COVID-19, agresija na Ukrajinu, klimatska kriza, nezaposlenost te troškovi hrane i energije) utjecali na njihovo mentalno zdravlje. Više od polovice ispitanika posljednjeg istraživanja EU barometra koji su imali problema s mentalnim zdravljem nije dobilo pomoć stručnjaka. Smatra se da bi slična situacija mogla biti vjerojatna i u široj europskoj regiji. Stoga postoji nužna potreba za promjenom u odnosu prema mentalnom zdravlju.

Razgovor o mentalnom zdravlju sve je učestaliji, a inicijativa poput ovog tjedna igra ključnu ulogu u podizanju svijesti, smanjenju stigme i diskriminacije te zagovaranju bolje zaštite mentalnog zdravlja. Takav događaj služi kao platforma na kojoj se pojedinci, zajednice i organizacije diljem Europe udružuju prepoznajući važnost mentalnog zdravlja i potrebu za zajedničkim djelovanjem.

Ovogodišnji tjedan stavlja naglasak na zajedničko djelovanje kao snagu kojom dionici u području mentalnog zdravlja imaju mogućnost razvoja i implementacije politika, usluga i programa koji njeguju mentalno zdravlje. Osim stručnjaka u području mentalnog zdravlja, ističe se važnost i pravo uključivanja osoba koje su doživjele poteškoće mentalnog zdravlja u procese donošenja odluka o mentalnom zdravlju. Kako je mentalno zdravlje oblikovano životnim događajima te socio-ekonomskim i okolišnim odrednicama, ne možemo primjereno odgovoriti na izazove s kojima se naše društvo suočava isključivo djelovanjem unutar zdravstvenog sustava, već je u proces potrebno uključiti i druge aktere. Zajedničko djelovanje ima i društvene i ekonomske koristi. Društveno, postoji velik potencijal za osnaživanje pojedinaca i društva, povećanje ravnopravnosti i dijeljenje odgovornosti. Kada je riječ o ekonomskim prednostima, sama suradnja korisnika i pružatelja usluga osigurava bolju raspodjelu javnih resursa.

Kroz zajedničko djelovanje, naglasak se stavlja na dostupnost usluga i promociju mentalnog zdravlja i prevenciju problema mentalnog zdravlja.

Zajedničko djelovanje - primijenjeno u politikama, praksama, istraživanjima i komunikaciji - ima potencijal približiti nas našoj viziji društva koje promiče mentalno zdravlje za sve, intervenira rano kada se problemi pojave i pruža pristupačne i sveobuhvatne zdravstvene usluge onima kojima su potrebne.

Organizacija Mental Health Europe želi svima osvijestiti da se mentalno zdravlje tiče svih nas te da svi imamo ulogu u stvaranju bolje budućnosti za sve.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.