Ostalo

Novi pristup liječenju prijeloma čeljusti u KB Dubrava

Objavljeno 16.05.2024.

KB Dubrava

Na Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta, Referentnom centru Ministarstva zdravstva za maksilofacijalnu traumatologiju, nedavno je izvedena inovativna operacija liječenja prijeloma zglobnog nastavka mandibule transoralnim pristupom uz pomoć endoskopa.
Novi pristup liječenju prijeloma čeljusti u KB Dubrava
 

Primjenom ovog pristupa se izbjegava vanjski rez na licu, a samim time i vidljivi ožiljci.

Operacija je izvedena na dvama pacijentima, a predstavlja novu kiruršku metodu i značajan napredak u liječenju prijeloma donje čeljusti.

U kirurškom timu sudjelovali su dr. Igor Čvrljević i dr. sc. Marko Tarle te operacijske sestre Leticija Iverović i Dijana Ileković.

Operacija je izvedena pod mentorstvom prof. dr. sc. Ivice Lukšića, uz anesteziološki tim predvođen mr. sc. Ivom Smiljanić.

Prijelomi donje čeljusti liječe se različitim metodama ovisno o mjestu i vrsti prijeloma.

Prijelomi prednjeg dijela donje čeljusti i brade su jednostavniji i često se liječe pristupom kroz usta.

Za složenije prijelome uzlaznog dijela i prijelome zglobnog nastavka, tradicionalno su korištene metode konzervativnog liječenja ili povezivanja čeljusti vijcima i gumicama (tzv. intermaksilarna fiksacija), što često uključuje dugotrajan oporavak i potencijalne trajne posljedice poput lošijeg zagriza ili dugotrajnih bolova.

Kirurško liječenje takvih prijeloma, koje podrazumijeva rez na vratu ili licu, predstavlja tehnički izazovniju metodu i nosi značajan rizik od oštećenja ličnog živca i drugih komplikacija.

Upravo zato je, zahvaljujući razvoju posebnih kutnih kirurških instrumenata i endoskopskih instrumenata, u Klinici za kirurgiju lica, čeljusti i usta omogućena primjena najnovije metode liječenja složenih prijeloma čeljusti minimalno invazivnim pristupom kroz usta.

Ova tehnika je primijenjena prvi put u Hrvatskoj i susjednim zemljama, postavljajući Kliniku kao vodeći centar u primjeni najnaprednijih medicinskih praksi i postignuća.

Suradnjom našeg tima maksilofacijalnih kirurga, anesteziologa, medicinskih tehničara i svih odjelnih djelatnika, pacijentima će biti osiguran brži oporavak i kraći boravak u bolnici.

Također su izbjegnuti rizici i komplikacije povezani s tradicionalnim metodama te je značajno poboljšan estetski rezultat, što je od izuzetne važnosti u liječenju prijeloma u području lica.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.