Ostalo

Odvikavanje od pušenja u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan

Objavljeno 21.05.2024.

Klinika za psihijatriju Sveti Ivan

U Školi nepušenja u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan na zagrebačkom Jankomiru svake godine nekoliko desetaka građana godišnje koristi bolovanje kako bi se na liječničku uputnicu izliječili od nikotinske ovisnosti.
Odvikavanje od pušenja u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan
 

Od 2018. godine se ovisnost o nikotinu može liječiti uz uputnicu i korištenje bolovanja.

Uz to, puno je veći broj građana koji su se i bez uzimanja bolovanja odlučili za program odvikavanja od nikotina u sklopu Dnevne bolnice za ovisnosti.

U Dnevnoj bolnici na Jankomiru ovisnike liječi interdisciplinarni tim u kojemu sudjeluju psihijatri s užom specijalizacijom iz ovisnosti, više medicinske sestre, psihologinja, radna terapeutkinja, nutricionistica, internist i socijalni pedagozi.

Cilj im je polaznike naučiti kako prestati pušiti i sagledati ovisnost iz više perspektiva te osvijestiti da je osim ostavljanje sredstava ovisnosti potrebno mijenjati stil življenja, proraditi pitanje ovisnosti i savladati nove načine nošenja s emocijama.

Pacijenti koji se iz bilo kojeg razloga ne mogu uključiti u program grupne terapije se liječe individualno.

Prvi je korak indikacijski razgovor, a potom slijedi uključenje u program Škole nepušenja koji traje četiri tjedna te za to vrijeme osoba može koristiti bolovanje.

Program se provodi radnim danima od 9 do 13 sati, kada su za polaznike organizirana predavanja i radionice, grupni psihoterapijski rad i individualno savjetovanje.

Prvi je korak odlazak obiteljskom liječniku koji izdaje uputnicu za prvi pregled.

Zatim se treba naručiti na indikacijski razgovor i uvrštavanje na popis.

Kada se popune grupe, kreće se s radom, s time da je svaka grupa u istom sastavu od početka do kraja programa.

Prvi tjedan pušače se priprema za prestanak pušenja, a drugi, treći i četvrti tjedan radi se na uspostavi apstinencije i savladavanju izazova koje ona nosi.

Početni je tjedan u znaku priprema za prestanak pušenja.

Osim internističke edukacije, tj. učenja o utjecaju duhana na tijelo, polaznici se educiraju o tome što su to ovisnosti i koje su specifičnosti ovisnosti o nikotinu.

Ovisnost se sagledava iz kuta emocija i nošenja sa stresom, stavljenih u kontekst osobnih iskustava.

Ujedno, polaznike se upoznaju i s dostupnim lijekovima i sredstvima koja im mogu olakšati proces prestanka pušenja.

Većina se polaznika odluči za neku vrstu farmakoterapijske podrške, a na Jankomiru se koristi i transkranijalna magnetska stimulacija kojom se inducira blaga struja u dijelovima mozga uključenima u biologiju ovisnosti.

Nastoji se da s početkom drugog tjedna polaznici više ne puše.

U tom razdoblju prolaze kroz apstinencijsku krizu, a glavna je tema kako savladati žudnju koja se javlja tijekom prestanka pušenja.

Ujedno ih se uči mnogim tehnikama nošenja sa žudnjom, prepoznavanju okidača i prevenciji ponovnog početka pušenja.

Program se sastoji od grupne psihoterapije, psihoedukacije, socioterapijskih, radnookupacijskih i rekreativnih aktivnosti, tehnika opuštanja, grupa podrške koje vode iskusni apstinenti, individualnog savjetovanja i obiteljske radionice.

Svim se pacijentima rade i rutinske laboratorijske pretrage.

Po završetku programa pacijenti imaju mogućnost uključiti se u online grupu podrške jednom tjedno te ih se nastavlja individulano ambulantno pratiti.

U trenutku otpusta gotovo su svi pacijenti nepušači, a nakon šest mjeseci ne puši 37% polaznika.

To je oko 12 puta više nego kada pušači prestaju pušiti sami.

Apstinencija se potvrđuje mjerenjem koncentracije ugljičnog monoksida u izdahu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.