Ostalo

KBC Rijeka partner europskog projekta Togas

Objavljeno 22.05.2024.

KBC Rijeka

Posljednjih godinu dana Klinički bolnički centar Rijeka sudjeluje kao partner na projektu Togas (TOwards GAstric cancer Screening implementation in the European Union).
KBC Rijeka partner europskog projekta Togas
 

Projekt Togas je započeo u ožujku 2023. godine, a osmišljen je jer trenutno u Europi ne postoji organizirani program prevencije ranog otkrivanja raka želuca.

Testiranje i liječenje Helicobacter pylori infekcije, prema znanstvenom savjetu Europske unije SAPEA za karcinom želuca, preporučeno je u regijama sa srednjom i visokom incidencijom karcinoma želuca.

Hrvatsku, uz KBC Rijeka, predstavlja i KBC Zagreb.

Obje institucije zadužene su za zadatak T4.3.1 Pilot studiju 1. Helicobacter pylori probir i liječenje, u sklopu koje se planira provesti ispitivanje 500 ispitanika po instituciji, u dobi od 30 do 34 godine.

Birat će se ispitanici koji idu na redovite zdravstvene preglede ili izvanredne preglede i nisu preboljeli zloćudnu bolest želuca ili imali operaciju, a bit će pozivani od liječnika obiteljske medicine.

Osim Hrvatske, u projekt su uključene i Latvija, Slovenija, Irska, Poljska i Rumunjska, tako da Konzorcij (koji uključuje još dvije pilot studije ) čini 18 partnera i tri dodatno pridružena partnera.

Projekt Togas je započeo u 1. ožujka 2023. godine i provodit će se tijekom 36 mjeseci, odnosno do 28. veljače 2026. godine.

Projekt provodi tim sa Zavoda za gastroenterologiju Klinike za internu medicinu, a voditeljica projekta je prof. dr. sc. Sandra Milić, dr. med.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.