Ostalo

Obilježen Mjesec svjesnosti o zatajivanju srca

Objavljeno 27.05.2024.

Hrvatsko kardiološko društvo

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o zatajivanju srca Hrvatsko kardiološko društvo je u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Zakladom Hrvatska kuća srca organiziralo javnozdravstvenu akciju na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.
Obilježen Mjesec svjesnosti o zatajivanju srca
 

Građani su imali priliku besplatno provjeriti visinu arterijskog tlaka, koncentraciju glukoze i kolesterola u krvi te se savjetovati s liječnicima i medicinskim osobljem o rizicima zatajivanja srca, mogućnostima dijagnostike te liječenju.

Iz Ministarstva zdravstva je tim povodom najavljeno kako će se poduzeti sve kako bi se laboratorijska pretraga biomarkera NT-proBNP za zatajivanje srca mogla provoditi u primarnim laboratorijima pri domovima zdravlja.

Procjenjuje se kako od zatajivanja srca u Hrvatskoj boluje čak 80.000 građana.

50% pacijenata kojima je dijagnosticirana zatajivanje srca umire u roku od pet godina.

Najčešći čimbenici rizika za zatajivanje srca su koronarna bolest, odnosno prekasno liječen infarkt miokarda, zatim višegodišnja neliječena arterijska hipertenzija, šećerna bolest, pretilost te poremećaj metabolizma masnoća u krvi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.