Ostalo

Svjetski dan multiple skleroze, 30.5.

Objavljeno 30.05.2024.

KBC Rijeka

Multipla skleroza (MS) je kronična bolest koja zahvaća središnji živčani sustav (mozak i leđnu moždinu) čiji točan uzrok nije poznat.
Svjetski dan multiple skleroze, 30.5.
 

Nastaje kada imunološki sustav napada živčana vlakna i mijelinsku ovojnicu (masnu tvar koja okružuje, odnosno izolira zdrava živčana vlakna) u mozgu i leđnoj moždini.

Bolest je nepredvidiva i različito utječe na svakog pacijenta - neki pojedinci mogu biti blago pogođeni, dok drugi mogu izgubiti sposobnost pisanja, govora ili hodanja.

Na inicijativu Međunarodne federacije za multiplu sklerozu u svijetu se od 2009. godine obilježava Svjetski dan multiple skleroze.

Cilj Svjetskog dana multiple skleroze jest povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu, prikupila sredstva koja će pomoći organizaciju svih aktivnosti pokreta i udruga pacijenata te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju ove bolesti na međunarodnoj razini.

Tema kampanje 2024. - 2025. pod geslom "Moja MS dijagnoza" zagovarat će ranije i preciznije postavljanje dijagnoze, a time i raniji početak liječenja o kojem ovisi sam tijek bolesti za sve osobe koje žive s multiplom sklerozom.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.